torsdag 23 juli 2009

Fler i arbete - mer att dela på i allianssverige?

För några dagar sen skrev jag ett inlägg om jobben och arbetslösheten. Budskapet var att det trots sommarstiltje i politiken finns anledning att hålla igång debatten om jobben, den växande arbetslösheten och utanförskapet och det faktum att regeringen kommer allt längre ifrån sitt vallöfte ju mer av mandatperioden som går. Och i dag kommer nya uppgifter om en arbetslöshet som närmar sig 10 procent. För ungdomarna är det 30 procent. Till Ekot säger Sandra Nyberg Elmér, nyutbildad inom den vård där hon verkligen skulle behövas:
– Jag känner att jag inte kan ha ett riktigt liv utan att ha ett jobb. Det är så mycket som påverkar en, man blir aldrig självständig
Det förtjänar att upprepas: det är regeringen som har det politiska ansvaret. Visst är det, som ibland sägs till försvar, att det är en global kris som slagit till mot Sverige. Den är inte Reinfeldts regering ansvarig för. Men det är mer än så. Man kan göra mer än det som görs. Man kan göra andra saker än man gjort. Och framför allt ska man tänka sig för när man lämnar vallöften. Hur mycket global kris Sverige än drabbas av så förtar det inte att alliansen före valet inte hade några såna reservationer. Som Reinfeldt sa i en partiledardebatt:
Vi tänker aldrig sluta anstränga oss för att se till att fler får jobb och kan komma bort från bidragsförsörjning till arbete. Vi utmanar en regering som döljer arbetslösheten snarare än att göra någonting åt den.
Inom retoriken har Ingela Thalén lämnat ett avtryck i form av citat. Någon gång sa hon på frågan om det var ett konkret vallöfte hon lämnade:
Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.
Kanske hade det varit mer lämpligt för Reinfeldt att använda. Man lovade skarpt utan att ha en politik förberedd för att leva upp till löftet. Man satte de sänkta skatterna före jobb och välfärd, både för att de var viktiga för kärnväljarna men också för att man var så blint övertygad om att sänkta skatter automatiskt ger fler jobb. Så blev det inte. Det valmanifest som allianspartierna gick till val på fick namnet "Fler i arbete- mer att dela på". Det blev färre jobb och mindre att dela på. Om detta bör vi blogga mycket också framöver.

Mer att läsa:
- Ekot: "Arbetslösheten nära 10 procent"
- Ekot: "Arbetslöshet kan försena vuxenliv"
- Thomas Östros kommentar om de nya siffrorna.
- Malin Siwe, DN: "Krisen - inte synd om kvinnorna"
-
Fler bloggar:
- Dick Erixon
- Björn Andersson

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,