onsdag 15 april 2009

En mäktig ravin mellan löften om jobben och praktisk politik

Debatten om regeringens förslag till vårproposition har verkligen gjort skillnaderna tydliga. Jobb eller bidrag? Aktiv eller passiv? Investera eller backa tillbaks? Satsa eller förloras?

Jag lyssnade extra på Thomas
Östros som drog socialdemokraternas alternativ till att bara passivt betala ut bidrag och låta arbetslösheten breda ut sig. Även efter debatten tycker jag att mina tidigare kommentarer står sig. Att regeringen nu får kritik också från Svenskt Näringsliv (Stefan Fölster) för en passiv bidragspolitik gör inte saken bättre. LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin har liknande kritik och Konjunkturinstitutet tycker det är alltför svagt. SvD:s Görande Eriksson svarar i sin analys på frågan om budgetförslagen lever upp till devisen Ansvar för Sverige:
"..inte om man som oppositionen och regeringens egen expertmyndighet KI (Konjunkturinstitutet) anser att det behövs större stimulanser för att möta krisen..".
Också DN:s Henrik Brors har knivskarp utskåpning av en politik som inte håller måttet. Om den så kallades satsningen beskriver han så rätt:
"..det mesta är automatiska höjningar för att a-kassan får dramatiskt höjda kostnader när arbetslösheten skjuter i höjden. Pengarna leder ju inte till att arbetslösheten minskar.."
Uppsala Nya tidnings ledarblogg har också en intressant kommentar:
Helt plötsligt gör regeringen vad man i opposition anklagade Socialdemokraterna för - man "döljer" arbetslösheten i olika åtgärder
Viktigast för väljarna i dagens debatter: En djup ravin börjar bildas mellan regeringen Reinfeldts vallöften och den politik man faktiskt för. Det var en politik för fler jobb och minskat utanförskap som gav makten. Det är färre jobb och ökat utanförskap som är resultatet. Som alltid kommer väljarnas dom över detta aldrig i opinionsmätningar utan alltid i på valdagen. Den 7 juni i år är första chansen att underkänna misslyckandets allians.

Läs blogginlägg av: Åsa Westlund, Ulrika Falk, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Jonas Morian samt här.

Fler bloggar på Knuff.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jonny Svensson sa...

Sveriges BNP beror till 50% på Export till övriga världen.

Världen genomgår en, av de flesta oförutsedd, finanskris och en recession, på sina håll t.o.m. en depression.

Du tror att de inte behöver märkas i arbetslösheten i Sverige? Du tycker inte att det skall märkas i kommunernas ekonomi?

Varifrån tror du att statens och kommunernas inkomster kommer?

Barbro Hartvig sa...

Än en gång låter moderaterna snålheten bedra visheten.

Det ska f.ö. bli intressant att se hur jobbskatteavdragen kommer att uppfattas bland alla arbetslösa. Dessa ska enligt skattetabell 32 betala mest av alla dvs. t.o.m. MER än pensionärer, som redan nu betalar mer i skatt av sin pension än de arbetande betalar av sin inkomst. Ju lägre ersättning du får i A-kassan eller pension ju större är dessutom skillnaden procentuellt sett gentemot dem som uppbär lön.

Peter Andersson sa...

Jonny: det är klart att det märks i Sverige om det är internationell kris. Just då behövs en stark ekonomi. Den har regeringen underminerat för att göra sina väljare glada. Inget fel i sig med sänkta skatter om man har råd med det och om man har mött de behov som finns. (eller i alla fall valt bort saker som kostar och fått väljarnas stöd för det)

Visst är exporten viktig och vad jag förstår har den gått ganska bra i relation till andra. Det är mycket den inhemska konsumtionen som stagnerar pga ökat sparande pga otrygghet inför framtiden ...bland annat på grund av att staten dragit sig tillbaks när det gäller att stå för tryggheten vid ex arbetslöshet.

Visst märks det i kommuner och landsting när man sänker skatterna utan att ha råd med det. OCh visst märks det i kommunerna när a-kassan minskas och folk tvingas till socialkontoret. "Kommunernas ekonomi" är måhända ett torrt, krasst ekonomistiskt begrepp som man säkert kan förhålla sig kall till: "Klart att det märks": men "kommunernas ekonomi" är skola, vård och omsorg och löner till anställda som nu blir arbetslösa.

Därför gör regeringen det fullständigt otroliga; betecknar det som "satsning" med 10 mdr mer till bidrag. Snacka om haveri av den så kallade jobbpolitiken.


Barbro: tack för kommentaren. Delar din syn om att snålhet bedrar vishet.

/Peter

Anders sa...

Snålhet ja ... ni har aldrig funderat över vem som ska betala alla de stimulanser Östros/Ohly utlovar?

Hörde Östros på Aktuellt ikväll, på frågan om S egna förslag tror jag han lyckades nämna samtliga utgiftsområden när han rabblade sina stimulanser. Det är lätt att lova när man inte behöver ta ansvar för någonting överhuvudtaget.

Lägg därtill Ohlys krav på 225.000 nya jobb i offentlig sektor och hans slappa syn på budgetdiciplin. Snart kommer vi att ha en statsskuld som skenar lika snabbt som i USA. Och en vacker dag kommer räkningen, till era barn kanske?