tisdag 14 juli 2009

Förvirrade SvD-tankegångar om monarki och annat

Sommarredaktioner tenderar ibland att prestera märkliga alster. Så har Svd lyckats i dagens ledare. Paulina Neuding rycker ut till födelsedagsbarnet, kronprinsessan Victorias försvar på de kritiska synpunkter som Lars Ohly har mot att Haga slott nu blir kunglig bostad. I inlägget lyckas Paulina på något sätt få ihop en diskussion kring monarki/republik med lagen om anställningsskydd.
Varken skyhöga skatter, hyresregleringar eller en stelbent arbetsmarknadslagstiftning utgör något större hinder för självförverkligande om man kommer från väldigt privilegierade förhållanden.
Förvisso är inte SvD som tidning detsamma som Alliansens partier och regeringen. Men man kan notera att det idag inte finns någon majoritet bland partierna, vare sig till höger eller vänster, som delar tidningens uppfattning att skrotad anställningstrygghet är detsamma som ökad trygghet. Kopplingen till kronprinsessan är märklig.


Debatten om vårt statsskick bör förstås föras ständigt. Förespråkarna för republik har, menar jag, goda argument. De finns i vänstern men också hos framsynta liberaler. I bland har socialdemokratin kritiserats för att partiet sen länge har "republik" i sitt program. I det politiska arbetet har frågan inte angetts som främsta vallöfte. Så blir det nog inte 2010 heller. Monarkins försvarare är fler än dess motståndare, av någon anledning. Jag tror inget parti väljer en i och för sig viktig principfråga som huvudbudskap nästa år. Med undantag att Reinfeldts regering får gratis drag i sin valrörelse av ett kungligt bröllopp.

Mer aktuellt i närtid än "republiken" känns kanske det som Johanna Graf tog upp i ett inlägg. Hon hälsade Victoria och Daniel välkomna till Solna och uttryckte förhoppningar om att paret får del av den förskola och så smångingom skola behövs. Här hoppas Johanna att de kungliga kan sätta eld i baken på Solnas styrande borgare. Förskoleplatser behövs tex.
Rubriker om att paret på Haga inte kan utöva sina kungliga uppgifter därför att man inte fått förskola skulle vara ett rejält bakslag för de styrande i Solna.


En avslutande invändning har jag mot det Paulina Neuding skriver:
Här i Sverige flaggar vi också, inte för demokratins seger över diktaturen utan för en prinsessa som fyller år.,
Det stämmer att vi inte flaggar och firar någon stormning av Stockholms slott eller ens riksdagshuset, även om vi också haft en blodig historia. Men vi flaggar på Första maj, en dag vars första år handlade om att på reformistisk väg införa demokrati i Sverige. När arbetarrörelsen valde den reformistiska vägen och fick svenska folkets stöd (också liberalernas) behövdes inga stormningar. Men demokratin var inte självklar. Den tidning som Paulina idag skriver för talade nedlåtande om primitiv arbetardemokrati". Det är andra tider nu. Utom möjligen när det gäller vårt monariska statsskick där dammråttorna, trots den oerhört välpolerade ytan, ändå samlats på hög.

Bloggar om ämnet: Rabiatfeminism, Helena Duroj, Jinge, Mad world, Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Bra :)

Anonym sa...

Är väl inte så konstigt att skriva om kungahuset och LAS i samma artikel. Monarkin och LAS är båda privilegiesystem som gör att kompetens inte bestämmer vem som gör ett visst jobb. Båda är alltså ett försvar för inkompetens som urvalsprincip till arbete helt enkelt.

Peter Andersson sa...

Sorry sen kommentar från mig ...men tack Markus

Och anonym: Har också insett kopplingen monarki o LAs efter läsning på Rabiatfeminisms blogg
p