Jag skrev ett inlägg där kritiken främst handlade om att landstinget i sin pressinfo hade tagit bort det mest graverande i utvärderingen: det är till vården i områden där inkomsterna är högre och ohälsan mindre som resurserna nu styrs. Det borde vara tvärt om om man ska försöka vara laglig: mer dit ohälsan är större.
Precis som mitt inlägg och som Radio Stockholm igår så har DN noterat att vårdens resurser nu "går åt fel håll". Ser också att Anna Bäsén, Expressen, bloggar om detta. Filippa har den vanliga kommentarer om ökad tillgänglighet och fler besök. OK: det är inte orimligt att tillgängligheten ökar om man startar 27 nya vårdcentraler. Det torde vara ett syfte. Men för det första så har den positiva utvecklingen av tillgängligheten pågått i flera år. Långt före vårdvalet.
Det är olika i länet. Det är fler invånare. Det är samtidigt en olycklig utveckling mot att läkaren för att dra mer pengar till vårdcentralen bara tar en sak i taget. Det är många rapporter om att den som skulle klara sin hantering av förkylningen med egenvård alltmer ombed komma till doktorn. De patienter med tyngre sjukdomsbild är inte lika attraktiva.
Dag Larsson, S-gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger i en kommentar till Filippas uttalande:
Det där är nys. Då har man inte förstått att vårdsituationen i Rinkeby inte är den samma som i Täby. Det här betyder fler besök på färre läkare i de områden där behoven av vård är som störst.Möjligen kan semester och vila få den borgerliga majoriteten i landstinget att tänka till. De som vill se en vårdvalsreform som står sig, också vid maktskiften, ser gärna att majoritet och opposition kommer överens. Det är också det bästa för patienterna. Just nu verkar alla andra ha sett utvärderingens negativa signaler utom landstinget och vårdvalstjänstemännen. Illa.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukvård, vårdval, vårdval stockholm, filippa reinfeldt, dag larsson