torsdag 2 juli 2009

En Allianspolitik för Sverige? "Error - not found"

Inte utan viss nyfikenhet letade jag redan i går efter den rapport som Alliansens partisekreterare skulle presentera. Vad hade folk sagt i deras "Samtal med Sverige"? Jag försöker hitta på nätet och når fram till hemsidan "Allians för Sverige". Följer länkarna och får upp budskapet "Error - not found". Så talande.

Jag hittar ändå en artikel på DN:s hemsida som berättar om resultatet. Och så ser jag Anders Jonsson kommentera på Makthavare.se och skriver att det bara är 1.400 pers som medverkat. I Socialdemokraternas rådslag medverkade 450.000 pers på olika sätt. Var ligger den "folkliga förankringen av politiken, kan man med fog fråga sig.

Det som är mest "nytt" (egentligen inte) och för alliansen borde vara förödande är svenska folkets syn på skatterna. Svenska folket visar i undersökning efter undersökning att man ser skatterna som viktigt för välfärden.. Ändå har borgarna inte bara drivit det som politisk teori utan också genomfört eländet, på ett fördelningspolitiskt vansinnigt sätt. Allianspolitiken som satt sänkta skatter främst får av svenska folket ett totalt underkännande också i alliansens eget material. DN skriver:

Högst upp kommer jobb och arbetslöshet, särskilt ungdomsarbetslösheten. Mer än var fjärde svarare nämnde det.På andra plats kommer miljö, klimat och energi, därefter skola och sjukvård.

Därefter kommer ytterligare sju politikområden – som integration, småföretagande, infrastruktur och bostadsbristen – innan väljarna nämner moderaternas hjärtefråga: skatterna. Bara 4 procent pekade ut det som viktigt för framtiden, några fler tyckte att alliansen ska driva det i nästa valrörelse.
När jag var ung SSU:are debatterade jag ofta med borgare. Deras budskap var då att skatter skulle sänkas därför att det ökade friheten. Visst hade det levt kvar men tonvikten har sen flyttats till det som också Schlingmann antyder. Skattesänkningar som ett sätt att ordna jobb.
– Det visar att skattefrågan isolerad inte engagerar människor så mycket, men kopplar man ihop den med jobben blir den mer relevant.
Nu har ju det också havererat totalt. Teorin om att sänkta skatter per automatik ger fler jobb fungerar inte. Allra minst om det handlar om viktiga jobb i vård och omsorg. Det blir lätt färre jobb där om man har mindre pengar till löner. Här ligger ju också Alliansens stora politiska misslyckande: De vann valet på fler jobb och minskat utanförskap. Nu möter vi massarbetslöshet och en halv miljon människor som ramlar ut ur a-kassesystemen till rent bidragsberoende. Alliansens egna ungdomsförbund har tröttnat och kräver att regeringen gör något.

Bloggar: Fredrik Axelsson, Johan Ingerö,
Íntressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,