tisdag 7 juli 2009

Den lönsamma marknaden "vården"

Vaknat upp i ett ganska kylslaget Hemavan och läst nätnyheter. Vården och inte minst vårdval Stockholm tas upp i en SvD-artikel idag. Artikeln handlar om vården som marknad. Vårdval Stockholm har varit den viktigaste "reformen" för att möta behov av investeringsobjekt från de stora vårdbolagen.
–Vårdvalet är den största tillväxtmöjligheten just nu i hälso- och sjukvården, säger Stanley Brodén, vd för Aleris, som är ett av landets största vårdbolag.
Jag kommenterade igår den senaste uppföljningen av vårdvalet. Ur ett patientperspektiv kan ingen hävda att det har varit någon succé. Dagens vårdvalsartikel slår nu hål på nästa myt som försvararna vill framhålla: något eldorado för nya, små vårdgivare som av entusiasm kastar sig ut i att ta emot patienter kan det knappast beskrivas som. Det har varit en gullig dröm möjligen. Men här gäller att ha ekonomiska muskler innan man "når break even", framför allt om man har startat en "green field". Så låter det nu i svensk sjukvård. Vad lockar då? Ja, en marknad som handlar om 30 miljarder är verkligen inte fy skam.

Blir det då några satsningar på vården? Ja, det sägs så ibland. Men i artikeln berättas om de nya ägarna till Hälsokällan i Södertälje som gått i konkurs:

I maj köpte Inger van Heesch och hennes två samarbetspartners verksamheten, som hon konstaterar var kraftigt överdimensionerad.

–Vi minskade radikalt på lokaler och på personal.

Inger van Heesch driver sedan tidigare ett konsultföretag. Hennes två partner är läkare och delägare i fler vårdcentraler i andra landsting.

Man måste fråga sig om det här är rätt håll som vården nu går. Är det rätt fokus? Är det rimlig användning av gemensamma skattepengar? Vad blir det av de satsningar som regeringen talar om?

Noterar föresten att regeringen nu leder EU-diskussioner om vård där patientrörlighet ska tas upp idag. Vården som marknad har också ett EU-perspektiv. Före EU-valet ropade borgarna högt om frihet. Däremot var inte Fredrik Reinfeldt så säker. EU-ministrarna verkar ändå ha diskuterat annat, som hur e-vård ska kunna öka och förbättra vården. Låter mycket bra.

Vad gäller rörlighen: strax före midsommar klubbade Filippa Reinfeldt ett beslut av en enig hälso- och sjukvårdsnämnd som handlade om avtal om vård mellan Stockholm och Uppsalas landsting. Det som borgarna annars beskriver som "ofrihet i EU" - förhandsbesked om rätt till ersättning om man får vård i annat EU-land - betraktas som självklart i det avtalet. Varför? ja, det handlar om något så enkelt som att politiker som är ansvariga för skattepengar villl kunna ha kostnadskontroll. Intressant!

Bloggar: Jessica Rydell, Kent Persson, Roger Berzell,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Kurt sa...

När väl apoteken också har privatiserats så kan vi få se samma ägare till både vård och apotek. Då kommer de anställda läkarna att beordras att öka utskrivningen av läkemedel.

Anonym sa...

Aleris är väl inte ett av landets största vårdföretag när de endast är koncentrerade kring Stockholstrakten så länge det gäller ärldrevård.Ett enda ställe t ex nere i Skåne som de nu förmodligen inte får förlängt kontrakt på pga svår vanskötsel och missnöje bland både vårdtagare och vårdgivare samt anhöriga.Störst och förmodligen sämst då med andra ord

Smulan

Unknown sa...

Peter,

Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att jag refererat till fel dokument och dessutom hjälpte mig med länken till rätt, mycket hyggligt!

/Pontus OmVård.se