onsdag 15 juli 2009

Reinfeldts borgfred må vara Reinfeldts

Har nyligen sett TV4-inslaget från Fredrik Reinfedlts tal i EU-parlamentet. Åsa Westlund bloggar "direkt" och berättar om en ganska trött och nonchalant statsminister som hade svårt att ge svar på frågor. Exempelvis ställde hon två frågor som FR inte besvarade:

För det första: Är det svenska ordförandeskapet nu berett att bidra till ett bra internationellt klimatavtal genom att göra en större del av EU:s utsläppsminskningar på hemmaplan?

För det andra: När tänker man presentera konkreta förslag till finansiering av fattiga länders klimatarbete?

Fyrans "stora" grej var att Reinfeldt fick mothugg av svenskar, i repotaget av Marita Ulvskog. Hennes budskap var att det svenska regeringen bär med sig ett tungt, eget historiskt ansvar när de "konservativa" i Sverige har ordnat fram stora obalanser i den svenska ekonomin.

De som kan ha invändningar kanske gör som TV4: försöker ge intryck av att EU-parlamentet är en institution dit vi sänder "svenskar" för att driva "svenska" intressen. Så må vara ibland. Men i huvudsak handlar det om politik precis som här hemma. Reinfeldt är ledare för moderaterna och svensk statsminister också som EU-ordförande. Om det finns trovärdighetsproblem för det EU-ordförandeskapsprogram som presenteras så är det närmast en plikt för de som känner till det att berätta. Ser att också Expressen (av någon anledning) åter har fyrans vinklingar.

Det som Marita Ulvskog tog upp fanns egentligen inte i medierna inför EU-valet. Den senkomna smekmånaden som statsministern nu kan njuta av gjorde att det dubbla budskapet försvann i valrörelsen. Inför ordförandeskapet har han talat om EU och krisbekämpning men har hemma ett land på väg mot massarbetslöshet. Han har talat om klimat men har hemma en politik som vill skicka huvudansvaret till de fattigaste länderna.


Tidigare har Reinfeldt uttryck önskemål/gett påbud om borgfred under ordförandeskapet. Han förstår förstås själv att det inte är rimligt med politisk tystnad ett år före valet. Och "problem med opposition" har han också i parlamentet. Men egentligen borde det vara ganska naturligt i en demokrati.

Andra bloggar: Carl Bildt,


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ungefär lika troligt som borgfreden Göran Persson erhöll förra gången vi var ordförandeland?
Ganska lätt att stå och skrika med den röda fanan när man själv inte har ett ansvar att föra fram Sverige som ett stabilt och pålitligt land inom EU och dessutom sopa undan resterna efter Tjeckiens fiasko.

Ni sossar är allt bra tveeggade och att göra inrikespolitik av EU i det här läget är bara pinsamt, men vad gör man inte med Mona vid rodret.

Peter Andersson sa...

ja, du...anonyma. Det vanliga är att just (s) brukar få ta ansvar och städa upp de få gåmnger som de borgerliga fått leda Sverige. Så ser det ut att bli nu också.

Vad gäller borgfred 2001: Möjligen vill Göran gärna ha kvar en sån bild. Men söker man hastigt på nätet ser man att så mycket sånt var det inte. Från 7 jan då han blev angripen om något vad gällde köttkonsumtion av dåvarande moderatledare Lundgren, över partiledardebatt i riksdagen med de vanliga politiska debatterna. (Där Bo lundgren inledde med beskrivning av Sverige som ett land med många fattiga barn..) osv.

Hann också se något om "Perssons fel att kronan sjunker och som slutkläm den kritik som Reinfeldt själv stod för o till och med tog upp till diskussion om misstroendeförklaring. Thomas bodström skriver mer om det här:

http://www.bodstromsamhallet.se/2009/05/fredrik-reinfeldts-hyckleri-om-borgfred.html

Så mycket borgfred va det då.
I övrigt tycker jag i och för sig det är ointressant. Vi har val 2010 och väljarna ska få tydliga alternativ. Då krävs också debatt.Sen ska inte oppositionen hålla på och djävlas eller ta onödiga debatter om skitsatser eller så.,

p