torsdag 2 juli 2009

Almedalen, dagen efter Mona ska vara Hägglunds?

Kommentaren är väl given: "Gör det inte, då". Nej, Kanske inte. Men det är svårt att blogga om Göran Hägglund. Det kan inte vara lätt att försöka ta över Almedalen dagen efter ett så lysande framträdande som Mona Sahlin presterade. Har kollat lite på reaktioner och det känns verkligen som partiet och det rödgröna laget fick en efterlängtat lyft igen. Visionerna, de viktiga frågorna för en rödgrön regering, kontrasten mot de som har makten nu.

Och det som Katrine tar upp på Ab:s ledare, om Monas tal som ett återuppväckande av tron på politiken som förändringskraft: Att inte, som borgerligheten, låtsas som politik inte finns eller förs. Att i stället visa hur politiken ska och måste användas offensivt inte minst för de med sämre livsförutsättningar men också för hela samhället. Där var delar av Monas tal klockrent. Ok att Stig-Björns modell för betygssättning ligger lite vid sidan av gemene man(s). Även om talet får plus.

Där Monas lyft går ut ska Hägglunds tal in och ge vadå? Ja, det är KD-dag i Almedalen. På DN:s debattsida sägs att partiet kan bli det tredje största. Verkar som en grund till detta ska vara att partiet slåss för att "Sverige fortfarande kan exportera snus.." Märkligt.

Visst ligger det något i artikeln. Sedan moderaternas så kallade "förnyelse" har fältet till höger lämnats öde. I alla fall retoriskt. När det kommer till den praktiska politiken är Reinfeldts regering väl i klass med den avdankade Bo Lundgrens politik. Där ska inte KD och Hägglund slåss. Men inte ens med det erkänt geniala Alf Svensson nådde partiet några större höjder. Det finns inte särskilt mycket stöd för de gamla konservativa frågorna. Men på något sätt har jag större respekt för det gamla Kd än för ett parti som egentligen har mycket av åsikterna kvar men pratar annorlunda därför att folk inte tycker om politiken.

Idag ska Hägglund tala. Kanske inte några löften om sänkt bensinskatt i år som före valet -06.
Det har varit fastighetsskatt förut men den har ju bytt namn. "Kvinnan hemma" är inget gångbart tema och mer än det pinsamma bidraget som KD nu har genomfört lär inte has råd till. KD:s miljöengagemang som jag såg förr verkar bortblåst. KD:s ur hjärtat sprungna och djupt ärliga internationella engagemang verkar inte få plats. Det blir säkert ett allmänt borgerligt tal inspirerat av de mätningar som säger vad folk vill höra. Och inte höra.

Jag ser Ab-bloggens rubrik att "KD ska fånga de hemlösa". Ja, tänker jag. Det vore en "Alf Svensson-KD-fråga på allvar. Känslan för de svaga och utsatta, om än med mer av välgörenhetstänk än vilja att det som orsakar svaghet och utsatthet. Så ser jag att det handlar om "hemlösa väljare", inte alls om de som saknar bostad. Hedervärt att man undviker den frågan i alla fall: Den egna ministern Odells politik har ju lett till stopp i byggandet och stora omvandlingar av de hyresrätter som finns. Det budskapet hade inte varit trovärdigt.

Jag läser i Aftonbladet att KD:s ungdomar vill att ingen ska betvivla att KD är det riktiga borgerliga alternativet.
Vi tror att människan är en kulturvarelse som har behov av skönhet och reflektion. Vi inser att den modernistiska konstuppfattningen som endast värdesätter provokationen och förnekar skönhetens existens inte har förmågan att möta människans kulturella behov. Det är därför vi inte skäms för att försvara existensen av en litteraturkanon, ta strid mot förfulningen av stadsmiljön och försvara vårt kulturarv.
Jösses!

- Den s.k tidningen Expressens ledare fortsätter sin mosa-kampanj. Jag tror de misslyckas.

Bloggar med nya almedalsinlägg: Karin Berg, Åsa Westlund, Krassman, Arvid Falk, HBT-sossen, JLH, Lars G Linder, Johan Ulvenlöv, (S-buzz)

Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken svansviftande knahund du ar.
Mona Sahlins tal var preparerat och gjort av hennes medarbetare och vad hon gjorde var att lasa innantill.
Att du och nagra andra svansviftande fjantar till bloggare hojer henne till skyarna ar patetiskt.
Partiet krymper och saknar politik och 69% anser Mona Sahlin som en belastning for partiet. Detta ar verkligheten

Peter Andersson sa...

Anonym. Tråkigt att du inte står för dina åskikter utan måste skriva anonymt. De flesta partiledare o statsråd har medarbetare som tar fram underlag till tal. Att Monas enda prestation skulle vara att "läsa innantill" är förstås helt utan rim och reson för den som sett mona tala.

Att socialdemokraterna skulle sakna politik är lika långt från verkligheten. Jag kan försöka bistå om det är något särskilt område du vill veta mer om. På partiets hemsida www.socialdemokraterna.se kan du få svar på de flesta politikområden. Välkommen tillbaks om du vill att jag "guider" dig vidare till svar om s-politiken