lördag 4 juli 2009

Efter prat följer handling - Eller hur, Reinfeldt?

Har slutligen nått "metropolen" Storuman efter en dags resa. Därför har inte Reinfeldts tal varit det mest angelägna. Han får ursäkta. Jag har haft en härlig dag igen. Och bland annat sett lite av en för mig helt ny fotboll: Swamp Soccer, som körde SM häruppe.

Genom medierna ser jag nu att Reinfeldt var EU-ordförande genom hela sitt tal.
En nästan självklar regi av något som i vanliga fall är "partital": stats- och EU-mannaskap säljer mer än partiledarskap, tydligen. Däremot verkar innehållet inte har lyft svenska folket. Till och med de egna leden verkar ha förlorat en viktig peppning inför stordåd i valrörelsen.

Annars går strategin igen. I pratet (talet) krävs politik mot klimathot. I Rapportintervju efteråt när det handlade om konkreta åtgärder t.ex. om höjd koldioxidskatt så svävar Reinfeldt på målet. Och verkar säga olika saker till olika medier. Det är också ett skäl till att den "borgfred" som talades om var så löjlig, så patetisk och så odemokratisk. Att Reinfeldt hur mycket statsminister och moderatledare han än må vara tror att kritik ska kunna tystas är bara avslöjande av hans egen bristande demokratisyn.

Den svenske statsministern har genomgått en snabb förvandling. Före valet 2006 dömde han ut miljöfrågor som oviktiga valfrågor för moderaterna. Tidigt 2007 utbrast han ungefär: "Man har sagt mig att klimatet är hotat". Nyhet??

Det är förstås bra om Reinfeldt har ändrat sig på riktigt. Är det så, så åker han förbi partihögkvarteret på Schönfeldts gränd och sänder tydliga order till sitt partifolk i landet. "Nu är det slut på att alltid sätta vägar och bilar före kollektivtrafik". Nu är det slutdaltat med den som skitar ner, även om det råkar vara ett privat företag. Nu byggs inte ett enda externt bilslukande köpcenter som hissar co2-utsläppen. Och det positiva för den gröna omställningen: Nu skösätter vi klimatinvesteringar igen. Nu stimulerar vi de gröna jobben. Nu ger vi möjligheter för alla svenskar att lära sig mer om hur vi alla bidrar till klimatmålen". Och så vidare.

Jag blir glad om han gör det. Men jag tror inte
det. För Reinfeldt är klimatfrågor fortfarande en plikt som EU-ordförande och en viktig retorik i Sverige. Så verkar fler avsnitt av talet ha varit. Han fortsätter att spegla sig ett ganska bra Sverige som hans eget parti har jobbat emot många delar av. Om detta skriver Sara Yazdanfar. Hon använder begreppet "hycklare". Jag är beredd att instämma. Om inte får Reinfeldt visa handling - inte bara prata mål och teorier. Även om det är ett stort steg att han ens har nått så långt.

Läs mer: Makthavare.se, Anna Ardin, Rasmus Lenefors,
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,