söndag 19 juli 2009

Strid på knivsegg om regeringsmakten

Den inrikespolitiska sommarstiltjen avbryts kort av en ny mätning om opinionen. Aftonbladet redovisar idag United Minds mätning. Två nya riksdagspartier är väl den stora nyheten. Både SD och PP kommer in, om än med mycket knapp majoritet. För KD är mätningen en rysning: man ligger exakt på spärren och hotet om att åka ut ur riksdagen förstärks. Därmed ökar också hotet mot hela Reinfeldts allians.

Det "rödgröna laget" får tillsammans 48,1 och de borgerliga 41,8. EU-valets framgång för Mp verkar ha befästs, om än med liten minskning sen institutets junimätning. Omvänt ökar vänsterpartiet med en procentenhet.
SD har minskat något sen junimätningen medan PP har nått över spärren.

Det är upplagt för en stenhård valrörelse. Demokratiskt är en stor utmaning för alla att berätta om SD:s verkliga skepnad. Det kan däremot inte göras till huvudbudskap: Att göra SD till huvudämne vore ett stort misstag. Som jag skrev i går är nog SD:s chanser att nå riksdagen väl så stora som att göra det i valkrets, som DN hade räknat på.


Socialdemokratin må ligga över 30 procent. Visst kan det vara hyfsat jämfört med valet den 7 juni. Men här finns en stor fara: att börja tycka att det är okey att vara ett 30- i stället för ett 40-procentsparti är en omsvängning av hela det politiska landskapet i Sverige. Visst, partiet "kontrollerar" inte utvecklingen själv. Men att värderingarna egentligen har ett bredd stöd hos svenska folket

För det rödgröna laget får läget beskrivas som utmärkt som en startpunkt: drygt ett år före valet har man stöd av nästan halva väljarkåren. Samtidigt borde de kommande debatterna att gynna oppositionen: Jobben och arbetslösheten där alliansen får stora problem. Miljö och klimatfrågorna som växer under året och hänger med under valdebatten. Välfärdskrisen som slår till från nu och in på valåret när resurserna till kommuner och landsting visar sig vara otillräckliga. Och precis som Björn analyserar om centern bör också det rödgröna laget, inte minst S, reda ut sin hållning i integritetsfrågorna.


Socialdemokraterna 31,4

Miljöpartiet 10,0,

Vänsterpartiet 6,7

Moderaterna 26,8

Folkpartiet 6,5
Centern 4,5
Kristdemokraterna 4,0
Sverigedemokraterna 4,1
Piratpartiet 4,2


Fler bloggar
:
- Bloggen Bent: "C: från tredje största parti till att hamna utanför riksdagen på fyra år?"
- Svensson: "De mest segregerade områdena"
- Joakim Jonsson: "Miljöpartiet dubbelt så stort som centerpartiet".
- Janne Pettersson, "Sd:s och Pp:s framgångar gynnar oppositionen".
- Göran Pettersson "valsystemets svagheter"
- Röda Malmö: "Stoppa förslaget i papperskorgen"
- Signerat Kjellberg: "Kd placerar sig på avbytarbänken".

Mer läsning:
- Svd skriver också.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,