tisdag 7 juli 2009

Klubba besluten med lätt hand, Anders Borg

Anders Borg tog som första statsråd tag i en ministerrådsklubba idag när finansministrarna möttes. Främsta uppgift: att få ordning på finansmarknad och ekonomisk kris. Frågan är väl vilket "ingångsvärde" som Borg har, tillsammans med sin statsminister.

Politiskt har de båda valts till sina positioner därför att de lovat fler jobb och färre i utanförskap i Sverige. Så sent som idag kom nya, dystra siffror. 240.000 arbetslösa, en ökning med 100.000 jämfört med förra året.

Samma dag: nya konkurssiffror. Jämfört med 2008 har konkurserna ökat med över 60 procent. Många av dem är små och medelstora företag som varit underleverantörer. Och krisen slår mot Stockholm, inte minst detaljhandeln.

Dagen före har nya siffror kommit om det statliga underskottet som är större än prognosen. Ekonomin har inte klarat de minskade intäkter som Borg och Reinfeldt avstått från i sänkta skatter. Det är ett ganska tungt bagage att släpa på.

För en tid sen skrev Fokus en intressant artikel om Reinfeldts tankar inför det kommande halvåret. Och i artikelns avslutning riktar Lars Calfors varningar till Reinfeldt och Borg om att regeringens försök att verka ansvarsfulla kanske inte håller. Som bekant har ju Calmfors råd, som också uttalats av S/V/MP, om att satsa i krisen ekat tomma i Rosenbad. Fokus skriver:
De kanske inte uppfattas som framgångsrika krishanterare nästa år när arbetslösheten har stigit ännu mer samtidigt som ersättningen från a-kassan sjunkit. När många arbetslösa känner att deras standard kraftigt har försämrats kanske väljarna straffar regeringen.
Förhoppningarna är annars stora inför ordförandeskapet. Inte bara om goda resultat som EU-ordförande. Minst lika mycket handlar det om att lägga basen för ett återval "hemma i Sverige" nästa år. Men där ska också statsmannaskapet ge poäng, något Reinfeldt försökte lägga grund för i Almedalen men som bäst beskrivs av Ung vänster.

En sak är helt klar: Anders Borg får hantera sin ordförandeklubba med mycket stor ömhet och varsamhet. Den är ganska ihålig.

Bloggar: Björn Wadström,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,