fredag 10 juli 2009

Har Erixon - Bergström - Reinfeldt något gemensamt?

Det är utmärkt att bloggare som Dick Erixon finns. Till skillnad från den politiska korrekthet som krävs av aktiva politiker kan han och andra vara raka i sitt budskap om samhälle och politik. Det finns då chans (eller kanske risk) att åsikter kommer fram som inte riktigt passar in när vardagspolitiska hänsyn och krassa faktorer som valresultat ska vårdas. Då får ibland de rakt ut berättade värderingarna läggas i träda eller kläs i en annan retorisk skrud.

När Dick Erixon idag blir hjärligt glad av att läsa Hans Bergsstöms kolumn ”Den gröna fatwan” blir jag konfunderad och undrar: Säger Dick Erixson det som statsministern egentligen tänker om klimatpolitik?

Före valet 2006 berättare Fredrik Reinfeldt att miljöpolitiken inte var något för moderaterna. När samma Reinfeldt nu uttalar sig direkt från ”den stora världen” slås jag av funderingar. Har Reinfeldt ändrat sig och blivit så helhjärtat miljöengagerad som det kan verka? Alldeles utmärkt i så fall. Eller har Erixons blogginlägg en koppling också till de innersta känslorna hos Reinfeldt? Jag blev häpen när Reinfeldt våren 2007 uttalade sig storögd i medierna: "man har sagt mig att klimatet är hotat". Nyhet? I Almedalen förra veckan var det ett huvudtema i Reinfeldts tal.

Det har sagt förr: att vara folkpartist är att vara lite kluven. Bergsstöms – av Dick Erixon – hyllade debattinlägg når väl upp till det kriteriet. Det hade kanske inte varit något att bråka om, om temat hade varit Slussens nya utformning, försvarets inköp av nya fordon eller kanske en vindkraftsparks placering utanför Vellinge eller ej. (utan att förta den vikt som du kanske lägger vid dessa ämnen) Men en överlevnadsfråga som världens forskare i stort är eniga i analyser och förklaringar av måste göras något åt politiskt världens länder gemensamt. Så verkar också världens ledare ha bedömt forskarnas trovärdighet,trots allt.

Det verkar vara några lite äldre män i Bergströms ålder som likt Nils Lundgren ifrågasätter det de allra flesta är eniga om i analyser av klimathotet. Vad det beror på är upp till var och en att spekulera i.

Men med Erixons inlägg, Bergströms närmast bisarra krönika, Reinfeldts ointresse för klimatet så sent som valet 2006 och kanske också de usla betyg som (m) fick när Naturskyddsföreningen granskade Eu-parlamentsinsatserna: ja, helheten ger en bild som blir ganska tydlig för mig.


Läs mer: Mina tidigare G8-inlägg här och här.
- Greenpeace om G8-resultatet

Bloggar: BIOLOGY & POLITICS, fler på Knuff

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,