söndag 26 juli 2009

Debatten om omskärelse i ett piratperspektiv?

Har man sett ett gossebarn som blivit stympat i ett smutsigt garage eller på en köksbänk av en person som inte vet vad han gör – det är ingen trevlig syn - tycker vi att det är befogat att erbjuda ett säkert alternativ.
Det säger chefsläkaren Pelle Larsson vid hälso- och Sjukvårdsnämnden i Stockholm till DN. Det sammanfattar väl ganska bra varför politikerna i nämnden på tjänstemännens förslag, och i nästan full enighet, beslutade rekommendera SKL att fastställa riktlinjerna om icke-medicinsk omskärelse. Något som för många av oss är obegripligt svårt att förstå. Något som många läkare också vägrar utföra. Något som har perspektiv som Humanisterna belyste i en Svd-artikel för en tid sen. Men som finns och inte sällan på det sätt som Pelle Larsson berättar. Kristian Krassman utvecklar på ett bra sätt frågan.

Omskärelse är inte bara en fråga som upprör och engagerar. Den verkar nu också bli en fråga där Piratpartiet tar steget vid sidan om sina "kärnfrågor" och börjar diskutera också annat, exempelvis detta. Ser att partiledaren Rick Falkvinge idag gör ett utspel mot omskärelse, om än med starka markeringar om "privat åsikt". För den som tycker att det är viktigt att PP fortsätter sin öppenhet och interna debatt om vad man tycker i andra frågor än "kärnområdet" så kanske just det här är en orimlig fråga att "döma partiet" för. Det finns sannolikt olika uppfattningar inom alla partier.

Diskussionen startar dagarna efter att partiet har börjat diskutera om man ska ställa upp i kommunalval 2010. Jag bloggade själv om det jag tycker är självklart: man måste göra grovjobbet. Erik Laakso, som föresten berättar om en artikel i medier med rubriken Piratpartiet borde inte behövas, tog också tag i diskussionen om Piratpartiet och kommunpolitik i ett inlägg.

Valet nästa år kan bli mycket jämnt. Det innebär att Piratpartiets roll kan bli utomordentligt viktig. Hur ställer man sig i frågor som rör kommun och landsting? Men ta exemplet med omskärelse av pojkar: som många andra är det också en riksdagsfråga. På Rick:s hemsida debatteras inlägget och signaturen HR skriver:
När Rick och PP har vågmästarmakten så passar sig det inte om att blogga om vad som helst innan Rick och PP bestämt vem som blir statsminister
Som sagt: väl medveten om att just den här frågan kan vara särskilt svår för alla, är det om man en sekund bortser från vad det handlar om, också en fråga bland väldigt många som kommuner, landsting och riksdag beslutar om. Vad kommer Piratpartiet att tycka och röstar för eller emot? PP kan avgöra vem som regerar efter nästa val. Det kräver att man berättar före valet vad man tycker och tänker.

Fler bloggar:
Kristian Krassman, Mattias Andersson, Kent Persson, Paul Lindquist, Andreas blogg, Kent Persson om PP,
Blogginlägg på Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Omskärelse får de engagerade gärna sköta själva på egna mottagningar. Det är ingen allmänmedicinsk uppgift.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Intressant om PP explicit skulle driva frågan, ni skulle ju vara första partiet i Sveriges historia som gör det. Ni har ju redan beskyllts för att vara ett "grabbparti", så nu kanske ni ska ta ställning för de små grabbarnas rätt att få ha sina könsorgan i fred.

Själv jobbar jag vidare på min front i nätverket SNOP och inom det parti jag tillhör.

Mvh, Urban

Mumfi sa...

@Kraxpelax

Nej.