lördag 1 maj 2010

Första maj i medvind

Denna Första maj vaknar arrangörer av demonstrationer och möten upp med ett leende på läpparna. När folk nu tar sig till samlingsplatser runt om i landet kan man göra det med bilden av Svensk väljaropnion som berättar om läget: "Oppositionen får egen majoritet". I denna "Poll of polls" får de rödgröna 50,2 och den nuvarande maktalliansen 44,0. (S) ligger runt 35 procent, med en hackig trend uppåt. I den här mätningen klarar sig Kd kvar i riksdagen, samtidigt som SD tar sig något över spärren. Noterar något jag inte har tänkt på tidigare. Folkpartiets trend sedan hösten 2009 som med ett undantag pekar nedåt. Detsamma för centern som har en mer långsiktig trend ned mot uttåg ur riksdagen.

Förra
årets första maj blev något av en mental vändnining för partiet. Efter en vår präglad av kris- och katastrofbilder som målades upp, vändes det just på Första maj med god uppslutning. På några håll med inställt firande som sades vara protest mot LO:s ordförande, då ledamot i en styrelse för ett pensionsbolag i medial storm.

141 dagar kvar till valdagen. Rödgrön ledning. Ett första maj-firande i ett Sverige då valrörelsen redan har varit igång ett tag. Ett första maj som verkligen kan användas för grundtanken att samlas för en annan färdriktning för Sverige, för att protestera mot brister i samhällt och för att visa solidaritet med andra människor i världen. Mer om det i ett annat inlägg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,