måndag 3 maj 2010

En ny färdriktning för Sverige

Dagen till ära skriver de rödgröna ekonomiska talespersonerna på rödgrön.se. Temat för de rödgröna budgetförslagen är att Sverige behöver en ny färdriktning. Som grundstomme för den kurseändringen tar man jobben. Av flera skäl en självklar sak. Jobben handlar i grunden om människors frihet och om jämlika villkor mellan människor. Jobb eller arbetslöshet avgör hur välfärden kan betalas. Jobb eller arbetslöshet - det var också den nuvarande regeringens tunga förtroendefråga i valet 2006. Moderatledaren Reinfeldt har själv beställt utvärderingen av sin tid som statsminister i just den frågan.

Thomas Östros, Ulla Andersson och Mikaela Waltersson slår fast:
"..sysselsättningsgraden är nu lägre jämfört med år 2006. Underskotten är 70 miljarder kronor. Arbetslösheten har ökat med 100 000 personer..Nu är arbetslösheten nio procent."
Den nya kursen för Sverige går från underskott på grund av ofinansierade sänkta skatter till tydliga överskottsmål. Inte ett egenvärde utan därför att det krävs för en långsiktigt hållbar välfärdspolitik. Sänkning av arbetesgivaravgifter i småföretag, investeringar i bostadsbyggandet och i reparationer genom utökat ROT-avdrag. Infrastruktur i form av järnväg och annan kollektivtrafik får särskilda satsningar. Steg åter mot en anständig nivå i a-kassan. Välfärden i form av skola, vård och omsorg får 12 miljarder extra. Satsningar på utbildning stärker människors möjligheter. Samtidigt innehåler budgeten förstärkningar för de ensamstående.

Reformer, kostnadsökningar och även sänkta skatter är bara hållbart och trovärdigt om det betalas.

Förvärvsavdraget avskaffas för miljoninkomster. Tjänar man en miljon behöver man inte något avdrag för att jobba. Vi börjar trappa av avdraget vid inkomster från 40 000 kronor i månaden. Den som tjänar 50 000 kronor får en skattehöjning om cirka 250 kronor per månad.
Förmögenhetsskatt enligt tidigare modell är inte "realistisk". I dialog med näringslivet ska uttaget av skatter för förmögna öka. Klimatomställning krävs och där är skatterna ett verktyg för omställning.

Redan i gårdagkvällens Agenda fick vi den bild som regeringspartierna kommer att sätta av förslagen. Anders Borg beskrev det som en "kostnadschock". Den gamla, nu ganska misslyckade sloganen om arbetslinje i stället för bidragslinje kommer att användas. Det är inte trovärdigt.

Samtidigt måste något vara fel i den borgerliga retoriken. Eller kanske i praktiken. Det låter som om de egna förslagen på område efter område är mer offensiva än de rödgröna. Det är en utgiftsflod i retoriken men samtidigt en torr öken i finansieringsförslag från alliansen med ett viktigt undantag: försämringarna för den som är sjuk eller arbetslös. Men också där, efter några sekunders debatt, vill ofta borgerliga debattörer ge sken av att det inte alls sparas, inte alls försämras och att man lyssnar, förstår och ska göra om. Någonstans stämmer det inte.

Idag kommer de rödgröna förslagen att granskas. Gissar att de kommer att hålla ganska bra. Inte minst eftersom skillnaderna i politiken blir tydliga. Det tjänar väljarna på.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Johanna sa...

Måånas cv
Läs och begrunda:

1989: 98 obetalda p-böter varav 32 går till Kronofogden.

1990: Dagmamma betald svart (häftigt att betala skatt)

1993 Obetald TV-licens.

1993 Körförbud på obesiktigad familjebil. Trots det, två p- böter under tiden

1995: Köp av varor för 53 000kronor med statens kontokort.

1995: Tar Mona "time out" på Mauritius med familjen på skattebetalarnas bekostnad.

1997: Sahlin startar bolag och tar ut 1,1 miljoner i lön och 350000 i externa kostnader.

1999: Går företaget i konkurs. Då är Mona regeringens småföretagarexpert.

2000: Mona har 30000 kr i restskatt. Ärendet går till Kronofogden innan pengarna betalas in.

2001: Mona har två obetalda räkningar som går till Kronofogden.

2002: Monas bil är belagd med körförbud. Obesiktigad samt fordonsskatten ej betald.

2005 Använder regeringskortet till ett flertal privata taxiresor

Listan är lång men den omfattar endast Mona Sahlins kända oegentligheter som Mona Sahlin sparkades ur regeringen för. Enn Kokk f.d. partisekreterare hos Socialdemokraterna skriver i sin blogg " de oegentligheter som fällde Mona Sahlin var endast förnamnet av vad som förekommit". Detta innebär att en mycket större mängd oegentligheter finns som ännu ej är utredda men i valkampanjen till riksdagen kommer Mona Sahlins valarbetare i valstugorna att få frågor om detta.. Nu tiger hon men då går det inte att med ett påklistrat leende rycka på axlarna åt de skandaler hon ställt till speciellt som hon krävt avgång for Alliansens ministrar för fragment av hennes egna oegentligheter.