onsdag 26 maj 2010

Politikens förförande posörer

Ja. Det här inlägget skrivs med glimten i ögat men är helt oemotståndligt. Kent Persson bloggar från moderaternas seminarium "Föregångslandet Sverige". I slutet smyger han in uppgiften om partisekreterarens närvaro för att kolla att "all gick rätt till". Så kan det vara. En partisekreterares främsta uppgift, ej unik för moderaterna.

De politiska frågorna är viktigare. Visst färgas säkert rapporten av att Kent är involverad i valrörelsen. Det är kanske därför som moderaternas samling verkar ha varit genomgående en hyllning av det som har gjorts och total frånvaro av samhällsanalys, problem och svårigheter. Som jobben till exempel. 9,8 procents arbetslöshet i "Föregångslandet...". Skolan talades det om. Kent noterar att det finns en insikt att allt inte låter sig påverkas bara genom prat. "Det tar tid" att uppnå kunskapsmål. 

Sjukvården: Filippa Reinfeldt var där. Ett par rader ger ändå intrycket att hon talat om en nationell "rättvis" vård men helt glömt bort det landsting hon själv styr över. Fler i köerna men hanteras genom att införa märkliga begrepp som att människor väntar tåligt genom eget val. Att vården har tillförts resurser i områden av Stockholm med redan rikt utbud och förhållandevis frisk befolkning medan områden med högre ohälsa till och med förlorat resurser, det saknas i manuset.

Miljöfrågorna
som med Fia Arkelsten fått ett moderat lyft. Ett, av det jag har sett, äkta engagemang. Men frågan är om det också når resten av partiet. Knappast. Men Kent har uppfattat "ambitioner" på miljöområdet. Det behövs. Partiet har ju gått från att så sent som förra valet leva efter Reinfelds devis att det inte är några prioriterade frågor, över misslyckandet i Köpenhamn till att ändå uttrycka ambitioner. Om detta, och mycket mer lysande och detaljerat, skrev Jakob Lundgren tidigare under året.

"Det är långt mellan lycka och leda", för att travestera Lundell. Bilden som viktigare än det praktiska. Den retoriska kosmetikan som ska strykas på för att dölja skavankerna under ytan. Och då slog det mig att just  låten från vilket citatet är hämtat inte allt är fel i det här sammanhanget: "Posörerna".Ett
enda tecken på verklig förnyelse av moderaterna ser jag. Tokmoderaten har släppts in i finrummen för att kunna blogga direkt från "höjdarnas tillställning". Det artar sig med moderaterna. Grattis till Fredrik. Antonsson, alltså.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,