tisdag 4 maj 2010

Reinfeldt är en modig manDet är som någon har stulit lite godis. Först i morse: Sveriges samlade toppjournalister på presskonferens där jag tyckte att det kändes i rummet. Sen debatten Reinfeldt - Sahlin. Det verkar som "folk"är sura på de rödgrönas förslag. Men helt omvänt mot vad som är förväntat. Varför höjer ni inte skatter så mycket som ni har gett sken av? Så hör jag riktigt hur man säger. Förmodligen blir besvikelsen stor. Ingen kommer att gråta över ett par hundringar i skattehöjning för inkomster över 40.000. Ett sista kvarvarande halmstrå för maktinnehavet böjde sig möjligen en aning ner mot jordytan.

Debatten i kväll visade att Reinfeldt är en modig man. Han och moderaterna kommer att utmana verkligheten på det område där väljarna kräver mest resultat men har fått minst leverans av hans regering: Jobben. Reinfeldt fortsätter talet om bidrag ställt mot jobb trots att det under hans regering har rasslat iväg bidrag i form av socialbidrag i en hiskelig takt när a-kassan har sänkts och allt fler blivit utan jobb. Att fortsätta retoriken "ge till de som inte arbetar" kommer bara att bli en lång uppförsbacke för en statsminister som tvingas se sina egna teorier haverera mot verkligheten. Det var inte sänkta skatter som var "den enda vägen" till fler jobb. Vallöftet från 2006 är ljusår bort. (nähe, du. Visst: global kris. Det förnekar ingen. Det är oförmågan att i det läget ta ansvar som ska utkrävas på valdagen.)

Den rödgröna budgetmotionen då? Vad ger den svenska folket? På vilket sätt förändras Sverige? Ja, en fara är väl att alla goda förslag inte kommer att bli omtalade, om budgeten nu inte förverkligas. Det kräver valseger för de rödgröna. OH-bilderna från presskonferensen ger en ganska bra bild av helhet och detaljer. Inramningen bygger på "ordning och reda". Reformer ska betalas. Klyftorna ska minska, inte fortsätta öka. Jobb och utbildningssatsningar som beräknas ge 100.000 människor jobb eller utbildning, varav 40.000 i det sistnämnda. De olika grenarna av välfärdsverksamheterna får 12 miljarder ytterligare. En "detalj" i det sammanhanget glädjer mig: Skol-ROT som ger möjlighet till upprustning och modernisering av ofta slitna skolor. Även fastighetsunderhåll kan vara verkliga satsningar på unga.

Jag hoppas att fler förslag kommer att lyftas fram de närmaste dagarna. De rödgröna budgetmakarna får högsta betyg för sitt arbete, även om en eller annan detalj säkert kunde blivit ännu bättre. Om detta återkommer säkert både jag och många med mig.

Andra medier: DN,

- Peter Högberg med anknytning till det jag märkte: Reinfeldts svar om bensinskatter hänskjuts till "augusti" innan besked kan ges. Trodde de var klara...
- Peter Johansson om en "desperat" Reinfeldt.
- Ewa Jansson om verklig rättvisa.
- Edvin Alam med rekordkort inlägg. Bara tre länkar som inte förvånar. Men, Edvin: Den här rubriken är hämtad från företagarna: När alliansregerings vårbudget presenterades.


- Anna-Stina Nordmark Nilsson bloggar också kritiskt.
- Maria Ferm om jobb till unga
- Signerat Kjellberg:  konstruktiv kritik till både höger och vänster.
- Claes Krantz om en mycket gammal, Littorinsk arbetsmarknadspolitik.
- Annarkia med tydliga alternativ att välja emellan.
- Ett hjärta rött om begrepp och förvirring..
- Åsa Westund om fördyringar för bilägare med borgarna...
- Thomas Hartman om högerns ständiga lösning...
- Ulrika Falk: "Viktigaste skillnaden är inte skattesatser.."
- HBT-sossen om punkter i rödgröna budgetförslaget.


2 kommentarer:

Partistaten sa...

Det lustiga är att Reinfeldt anklagar Mona för att ha en bidragslinje och i nästa andetag säger att hon accepterar hans skattesänkningar (som han ju kallar för arbetslinje). Hur kan då bidragslinje stå mot arbetslinje?

Kalle sa...

Jag undrar just vem som är desperat ? Både du och tant Mona verkar ju chockade när REinfelt mosar dem med starka besked om vad som kommer av era ideliga skattehöjningar. Det är ju det enda ni har på inkomstsidan. Några nya jobb lär det inte bli.