torsdag 20 maj 2010

Alliansens missade jobblöften bör debatteras av fler än DN och rödgröna

Den som följer min blogg vet att jag med jämna mellanrum återkommer till jobben och arbetslösheten. Skulle någon kolla mina länkar hade den ojämförligt flitigast länkningen kanske varit mitt inlägg om DN:s artikel i början av året: "Regeringen klarar inte jobblöftet". Även idag är det DN och Henrik Brors som lyfter fram hur det blev i förhållande till vad som lovades. Brors skriver i papperstidningen om att den borgerliga alliansens huvudproblem är att den jobbpolitik som man vann valet på 2006 inte har märkts i form av minskad arbetslöshet.

Som Mona Sahlin påminde om nyligen har Reinfeldt själv uppfattningen att det är på jobbpolitiken hans regering ska utvärderas. Och för mig är det två perspektiv på frågan. Arbetslösheten är viktig som sakfråga. Den avgör hur vi har det med resurser till välfärden. Det är ytterst en frihetsfråga för enskilda. Den påverkar enskildas ekonomi och vår gemensamma kassa.

Men det handlar också om demokratins spelregler. Man ska hålla vad man lovar. Så gör faktiskt politiker allt som oftast, berättar valforskarna, och det har i stort också gällt alliansregeringen. Men i jobbfrågan, som avgjorde valet, är det det motsatta: löften och utfall går tvärs emot varandra.

Ibland reagerar läsare med orden: "men den globala krisen kom ju efter". Jag menar att det inte är frågan här. Frågan är att utvärdera ett löfte som ställdes ut, utan reservationer. Det fanns i detta en övertro på att de sänkta skatterna per automatik skulle ge fler jobb. En ideologisk övertro, om ni så vill. Det är för detta som Reinfeldts regering ska ställas till svars på valdagen. Det är utmärkt att det förutom den rödgröna oppositionen också är DN som lyfter fram detta. Men det borde med tanke på den tyngd jobbfrågan hade förra valet vara en ännu hetare diskussion om det misslyckade resultatet. Valsvek om du så vill.

Fler som bloggar:
- Kent Persson om att jobben avgör valet..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,