måndag 31 maj 2010

Svenskt Näringslivs taskigt timade kampanj

I veckan trillade det ner ett kuvert från Svensk Näringsliv. Första tanken när jag öppnar brevet och ser innehållet är att det handlar om barns rätt, eller kanske trygghet. "Varning för barn", kanske? Nej, visar det sig när jag studerar innehållet närmare. Svenskt Näringsliv är irriterade på miljöbalken.

Exemplen kan man förvisso skratta åt, möjligen med en viss känsla av ilska över småsaker som upptar en del av det offentliga Sverige. Frågor om en kompost, en högljudd flaggstång och om rökning på egen täppa är exempel som naturligtvis underminerar trovärdigheten.

Men frågan är vad Svenskt Näringsliv vill? I foldern betonas att man "SN:s fokus är vanligtvis miljöbalkens påverkan på företag och svensk konkurrenskraft". Här "byter man sida och tar exempel från enskilda för att väcka debatt om domar och miljölagstiftning som hotar "svensk konkurrenskraft". Tankarna för i alla fall mig över Atlanten till oljekatastrofen som nu inträffar. BP:s ansvar?. Tillräckliga lagar? Konkurrenskraft ställt mot miljöhänsyn - hur ser vi på gränserna?

Ser att det finns kopplingar mellan svenka BP och Svenskt näringsliv i skepnad av C-H Svanberg. Trovärdigheten i näringslivets kampanj mot tokerier i en miljöbalk hade kunnat tas upp vid ett mer passande tillfälle. Eller..?

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag säger då det. Det är mycket här i världen som talar för de rödgröna nu, förutom opinionsundersökningarna då. Vi har vulkanen på island som slår ett slag för järnvägen, vi har oljekatastrofen i mexikanska gulfen som slår ett slag för miljöansvar och vi har Israels våldtäkt på internationell rätt vid bordningen av Ship to Gaza idag. Det om något borde kunna förskjuta fokus till de rödgrönas frågor.