torsdag 27 maj 2010

Bilden av alliansens Sverige växer fram

Det verkar vara folkpartiets öppenhetsvecka. Jag gissar att partiets högerfalang har plågats mentalt under de år man har tvingats gömma sig under alliansparaplyet där moderaternas totala dominans har kvävt de smål. Folkpartiet har inte hängt med i "storebrors" retoriska omvändelse. Dagens utspel om förstatligade a-kassor har partierna till höger för all del drömt om länge. När nu profileringen blir viktig inför valdagen blir bilden av ett Sverige vi är på väg mot allt tydligare. Inte minst om man studerar alliansförslagen och den förda politiken t i sin helhet. Att det är omtanke om tryggheten som ligger bakom förslaget tror jag inte ett ögonblick på.

Principen som Björklund hänvisar till om ett socialförsäkringssystem som gäller alla är positiv. Man får hoppas att Björklund också lyftar fram att det ska bygga på inkomstbortfallsprincipen. Så är inte fallet. Han är ju skyldig till försämringar av ersättningen. A-kassan har ju en särskilt historia om ett Sverige där löntagarna själva behövde gå ihop för att stötta varandra vid arbetslöshet. Modellen är (med för- och nackdelar) effektiv och välfungerande. Att ett nytt system överfört till en ny myndighet eller kanske naturligt Försäkringskassan skulle ge ett välfärdslyft är högst tveksamt. Allt detta vill Björklund inte ens utreda.

Veckans folkparti önskar lägre löner för ungdomar, arbetstvång för de som behöver det absolut sista skyddsnätet som socialbidraget utgör och nu se till att det blir ett myndighetsansvar för a-kassan. Tur att borgarna här är splittrade.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Raymond Svensson sa...

Hej Peter,
jag delar inte din misstänksamhet om bakgrunden till Björklunds utspel. Visst kan det också ligga rent valtaktiska skäl bakom, men det kan ju inte vara fel av ett politiskt parti att ha det som ett bland flera, tänkbara skäl, varför man i ett visst läge föreslår en viss sak. Så kan ju också vara fallet med det rödgröna utspelet igår om fastighetsskatten och utelämna återinförandet av förmögenhetsskatten. Den kombinationen sammantaget kommer troligtvis beröra många fastighetsägare med måttliga inkomster.