lördag 22 maj 2010

Nya Karolinska: "Miljarder av skattepengar till bankers marginalvinster"

Igår hettade det till i debatten om nya Karolinska sjukhuset. S-ledaren i landstinget, Ilija Batljan skrev på DN debatt och M-ledaren Catharina Elmsäter-Svärd på Brännpunkt. Jag hade en postning med några kommentarer här. Dagens DN har i papperstidningen en uppföljande artikel. Lennart Schluss på finansbolaget Catella ansluter sig till den kritik som oppositionen har fört fram. "Det hade funnits billigare alternativ," säger han. I stället för de totala svårigheter att hitta alternativ finansiering som landstinget hävdar finns, noterar Schluss att det är "väldigt lätt".

Artikelns sista stycke bör läsas av alla skattebetalare i Stockholms läns landsting: Här noteras att bankerna enligt, som tidningen uppger", landstingets beslut ges en basränta på 4.25 procent plus en marginal på 2.25 till 3 procent. DN fortsätter:
"Det innebär att bankerna kan få en ränta på 6.5 procent över de tio första åren: Sammanlagt gör bankerna en marginavinst på upp till fyra miljarder kronor på avtalet".
Det vore nog klokt att riva upp beslutet och ompröva affären. Skattepengar ska hanteras varsamt. Och ett ytterligare krav, demokratiskt och moraliskt, måste vara att landstingets allians river upp det tystnadens beslut som man har fattat i ärendet, allt för att värna privata ekonomiska intressen snarare än de gemensamma angelägenheter som beslutet i grunden handlar om.


Fler som bloggar:
Martin Moberg om bortförklaringar, Helene Sigfridsson om anmälan till EU-kommissionen, Johan Ulvenlöv sammanfattar debatten i bloggosfären,  Mary Jensen i försvar om ordet "detaljer", Olov Linquist om frågan (med samma layout på bloggen som jag själv....) Röda Berget om hemligheter, Alliansfritt om en skandal som växer, Jinge om "hemlighuset", Daniel Helldén om anmälan. Anna Vikström om att använda skattepengar väl, Mats Johanssson om Hälso- och sjukvårdslagen.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Roger Jönsson (S) sa...

Hej Peter!

Det är bra att du och dina kamrater håller igång detta. Det sättet som moderaterna har agerat är helt fel. Dem har gjort fel från första början och försöker nu gömma undan det hela.

Jag hoppas att ni fortsätter att avslöja allt om detta och sätta press på moderaterna och alliansen att redovisa allt öppet för skattebetalarna i Stockholm. Det som har hänt tror jag avgör valutgången i Stockholm, oavsett om det gäller på kommun, landstings eller riksnivå.

Mvh

Roger Jönsson (s)
Riksdagskandidat
Ystad
http://blogg.s-info.se/jonsson

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren, Roger.
Vi släpper det inte!!

peter