Idag lyfts debatten om hur dyrt det nya sjukhuset i Solna kommer att bli upp till de ledande morgontidningarnas debattsidor.
På Svd Brännpunkt, den "lättare" debattsidan av de två, försvarar moderaternas finanslandstingsråd beslutet. Ett inlägg som med några dåliga slängar om "hallandsås" och "Förbifart Stockholm" gör att man verkligen inte förstärks i sin tilltro till de som har makten i landstinget. Inte heller bemöter man kritiken i gårdagens nyhetsflöden: att man bryter mot de egna kraven på konkurrens, när bara en aktör har deltagit.
Elmsäter-Svärd menar att "försäkringar aldrig är gratis". Det är ett "projektbolag" - någon annan - som står för riskerna. Inte skattebetalarna. Man frågar sig hur majoriteten ser på det där, "inte gratis" och inte minst: Vad får privat kapital att vara så snällt mot Stockholms läns landsting, ta över en jätterisk, stå för fiolerna? Just det resonemanget utvecklas inte sen i siffror, möjligen förhindrad av den egna sekretess som alliansens partier har stämplat på delar av ärendet.
DN debatt, den tyngre debattsidan av de två, är Ilija Batljans där S-ledaren i landstinget utvecklar kritiken. Högre byggkostnader än andra projekt är en faktor. En annan handlar om hur mycket av skattepengar som går till finansiärerna där IB skriver.
Om man utgår från Stockholms läns landstings normala räntemarginaler och en hög – men ändå mer genomsnittlig – avkastning på nio procent på en riskfri investering, skulle stockholmarna slippa betala cirka 6 miljarder till finansiärerna under avtalsperioden.Här finns också uppgifter som den del som handlar om driftansvaret för det färdigställda sjukhuset. IB noterar att det är stora belopp som verkar gå från skattebetalarna till aktörerna
Detta index är fortfarande sekretessbelagt, men jag kan konstatera att det är många tiotals procent högre än Konsumentprisindex och nästan dubbelt så högt som Riksbankens inflationsmål. Hade indexeringen legat på en normal nivå, till exempel motsvarande Konsumentprisindex, så skulle vi stockholmare slippa betala cirka 2,5 miljarder för åren 2017–2040.Man får mot den här bakgrunden hoppas på ett extra fullmäktige för att göra om och göra rätt. Det är helt självklart att detta nya sammanträde måste vara offentligt, utan biljetter för att få handlingar, väktare vid entréerna, pejligngsutrustning för att kolla om ledamöterna har mobiler på, hemliga summor och beräkningar och allt annat som detta har handlat om. Dessutom är faktiskt beslutet enligt min mening olagligt eftersom första voteringen (i själva huvudärendet) gjordes innan läktaren öppnades. Det är kanske en annan historia?
Fler som skriver:
- Johan Sjölander om alliansens "extraskatt"
- Ylva Johansson om "blåsningen"
- Mary Jensen som upprepar att det här är en..."detalj". (!)
- Johan Westerholm noterar en tystnad från borgerliga opinionsbildare.
Röda berget, Martin Moberg och Peter Högberg
-
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, karolinska, sjukvård, stockholms läns landsting, alliansen, val 2010
2 kommentarer:
Antingen väljer man löpande räkning eller fastpris. I ett fastprisprojekt har man oftast en riskpremie, dvs en försäkring, buffert (kalla det vad du vill) för täcka oförutsedda kostnader. Detta beror på att man oftast lär sig om projektet/problemet först då man börjar jobba med det på riktigt. Det är svårt att reda ut allt i förväg på papper. I ett stort projekt blir riskpremien stor... Tar man projektet på löpande räkning kan det i värsta fall bli hur dyrt som helt och ta oändlig tid att genomföra.
Det finns anledning att påpeka att 1/ kostnaden är 60 mdr i ett löpande penningvärde, 2/ den kostnaden inkluderar projektering, drift, underhåll, reinvesteringar m m fram till 2040, 3/ kostnaden för detta, räknat i dagens pennningvärde är ca 30 miljarder varav ungefär hälften är bygge och resten är 25 års drift, samt 4/ detta beslut har involverat fler beslutsfattare/politiker (hela landstingsfullmäktige som har haft full insyn) än någon annan liknande upphandling i Sverige. Och sekretessen: Den är lagreglerad och den står varken majoriteten, tjänstemän eller oppositionspolitikerna över.
Skicka en kommentar