fredag 28 maj 2010

Vilken ekonomisk politik kommer alliansen att föra efter valet?

För ett tag sedan presenterade de rödgröna en omfattande budgetmotion som blir grunden för en regeringsproposition efter en valseger i september. Man kan väl med visst fog säga att motionen tog över debatten helt, på gott och ont. Det som borde ha varit det riktigt skarpa, regeringens egna förslag, kom bort och förlades till ett töcken någonstans kring valdagen eller så.

Alltmedan de rödgröna får ihop politiken börjar de regeringspartier som lägger de förslag som sen får riksdagens stöd sprida sina egna små löftesballonger. Idag är det kristdemokraterna som med förslagen om den ekonomiska politiken vill fortsätta sänka skatter. Inte heller här verkar förslagen utgå från frågeställningar som "har vi råd?", "vad måste vi göra avkall på?", "vilka reformlöften får vi ta tillbaks". Det är som om den borgerliga budgeten är flera gånger större än den rödgröna. Här ryms såväl sänkta skatter som pengar till allsköns välfärdsreformer.

Det är enbart i Kd:s förslag. Om någon har haft möjlighet att följa med med räknesnurran vet jag inte. Men dagens utspel är i alla fall ett ganska uppenbart bevis på att Reinfeldts hackande under hela våren på de rödgröna om ofärdiga förslag ger en rejäl rekyl tillbaks på Reinfeldt själv. Det ska bli mycket spännande att följa de olika alliansledarnas utspel framöver, inte minst under Almedalsveckan.

Läs:
- Röda berget om välgörenhet eller välfärd.
- Kent Persson om partierna och sociala medier.
- Storstad om tunnelbanesatsningar
- Fredrik Pettersson om verklighetsfrånvändhet

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,