måndag 3 maj 2010

Hur långt flyttar vi gränserna för anständighetens debatt?

I all samhällsdebatt finns det hos majoriteten av deltagarna någon form av gräns. En förnuftsmässig insikt om vad god ton, saklighet, anständighet och ärlighet kräver av diskussionerna. Oftas håller riksdagspartierna sig inom ramarna. Det utesluter inte att lockelsen över gränserna kan finnas hos enskilda. Det utesluter inte att kunskaper om den "negativa kampanjens" effekt på väljarkåren ses som en möjlighet om man i övrigt har svårt att få stöd för sin politik. I ett sånt läge kan en "fristående" tankesmedja flytta gränser, bidra till en högre toleransnivå. Efter en tid kanske partier kan flytta dessa, inte lika långt som tankesmedja, men "lite".

Dagens
kolum i Svenska dagbladet ser ut att vara en sådan. Tankesmedjan Timbro befolkar sedan lång tid den "oberoende moderata" morgontidningen och dagens kolumn är skriven av en Timbromedarbetare. Till det yttre ska kolumnen handla om vänsterpartiet, där utgångspunkten är att (V) är minst lika illa som Sverigedemokraterna. Men tankelinjen är mer avancerad än så. Genom att först svärta ner vänsterpartiet ska sen kopplingen dras vidare till (S) och (Mp). En inrikespolitisk valdebatt på Svenska Dagbladets ledarsida blir tal om "massmord", "diktarurer" och "livsfarliga hot".

Visst kan man prata historia. Visst kan man också lyfta fram att den stora kampen mot kommunismen i Sverige har varit på arbetsplatserna där socialdemokratin och fackföreningarna tidigt vann en absolut majoritet för en reformistisk väg, inte en kommunistisk och revolutionär väg. Det må vara både intressant historiskt och viktiga värderingar att slåss för också i framtiden om hot mot dessa skulle bli verkliga. Men ingen ska inbilla mig att det är en tillfällighet att kolumnen tas in idag, när de rödgröna gemensamt ska presentera en gemensam politik.

Med kommunisthotet skrämde högern väljarna år 1928. Med kommunisthotet ska högern skrämma väljare också 2010. Jag tror inte väljarna går på det.
 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

Herr Nilsson sa...

Vältaligt men det ändrar inte att S sedan femtio- sextiotalet varit beroende av V för sitt regeringsinnehav. Man har alltså stöttat sig på ett parti som företräder ett förtryckarsystem.
Det är inget man vill ha med i diskussionen för tydligt.

Peter Strobl sa...

..herr Nilsson och nu skriver vi 2010.

Amanda sa...

Det måste väl ändå sägas vara en legitim kontring från högerhåll efter att Sahlin under sitt första maj-tal buntade ihop alliansen och Sd till en högerröra.
Eller ondsinta implikationer är okej så länge de kommer från rött håll?
Var lite objektiv, va, även om du hör ena sidan till.

Kalle sa...

Det är klart att sossar och kommunister inte gjärna vill bli påminda om det skräckvälde deras idoler utövade i nästan 100 år ! I kommunismens namn dödades det betydligt fler än under nazismen !
Jag är inte Sverigedmokrat men störs av alla negativa kommentarer om dem. Varför tror du både Frankrike och Belgien infört förbud mot heltäckande ansiktsmask ? Rånarmask. De känner sig hotade föstås av en inåtvänd och diskriminernade rörelse.

Herr Nilsson sa...

Peter Strobl. Jo vi skriver 2010 men det ändrar inte vänsterns historia eller ens nutidshistoria. Vi har Nordkorea, Kuba, Kina och ett antal till även om listan börjar bli kortare.

2010 hindrar inte heller att sossarna fortfarande gör sig beroende av historiens värsta mördarsystem.

Om det varit nazister skulle ingen sagt att det var 65 år sedan Hitler dog och anse att det var i sin ordning att ta stöd från dem. Nazismen var för övrigt också socialistiskt...

Peter Strobl sa...

herr Nilsson, dina argument känner jag igen. Men nu lever vi Sverige med den historia vi har. Och den ser inte ut som Nordkorea,Kuba eller Kina.
Jag låter det med Nazismen passera eftersom jag vet var din provokation ligger.
Avslutningsvis innan jag lämnar tråden åt andra. Kommunistspöket är ett beprövat hot. Men lika beprövat är resultatet av den. Det fungerar inte som skrämselpropaganda.

Anonym sa...

Bäste Peter Strobl. Vänstermänniskor gillar inte historien och vill hemskt gärna att Stalins död satte punkt för en epok.
Det var det den inte gjorde (Sovjet fram till glasnost, i dag: Nordkorea, Kuba, Kina) så frågan om varför det är i sin ordning att ta stöd från ett förtryckarsystem som är aktivt i dag.

Hans Engnell sa...

Ingen kommer att anklaga Lars Ohly för att förespråka folkmord eller vilja göra Sverige till Nordkorea. Men faktum kvarstår: en rödgrön valseger innebär att vi får kommunister i en svensk regering, något även Socialdemokraterna historiskt velat förhindra. I Vänsterpartiet finns det människor som vill göra revolution i Sverige och som trivialiserar förtrycket på Kuba. I vilket annat parti anses sådana åsikter så legitima att personer som företräder dem tillåts utgöra ett regeringsunderlag?

Kina är för övrigt inte det minsta kommunistiskt längre. Men det är en annan diskussion.

Erik Gertkvist sa...

"Kommunistspöket är ett beprövat hot. Men lika beprövat är resultatet av den. Det fungerar inte som skrämselpropaganda. "

Det intressanta är varför motsvarande inte gäller för nazistspöket.

Hemlige sa...

Roland Poirier Martinsson och Tibro har till sist gett upp hoppet om en alliansseger i valet i höst. Det var det länge sedan Per Schlingmann (M) gjorde, han har länge förhandlat med SD. Nu gäller det bara att försiktigt förbereda marken för opinionen också, därav denna artikel från Timbro. LUF kallar samtidigt SD för "Nationalisterna", och ser inget principiellt fel i ett samarbete.