Huddinge kommun är länets största efter Stockholms stad. Invånarna ger mycket positiva omdömen om att bo här, om servicen och annat. Men det finns brister. I årsredovisningen för kommunstyrelsen uppmärksammade jag en viktig punkt. När vi mäter hur målet "det är tryggt att växa upp i Huddinge" frågar man ungdomar i nian. I genomsnitt ser det bra ut: 70 procent tycker att det är tryggt. Däremot skiljer det mellan tjejer och killar. I mätningen svarar 82 procent av killarna att de upplever trygghet i sitt bostadsområde kvällstid.
Allvarligare tycker jag att det är med den otrygghet som många tjejer verkar känna: 57 procent svarar att de är trygga i sitt bostadsområde kvällstid. Omvänt känner mer än fyra av tio tjejer någon form av olust att vistas i sitt bostadsområde, en sak som vi borde göra mer för att dels få mer kunskap om men också göra mer för att öka tryggheten.
Visst görs redan idag en hel del. Sedan 2003 genomförs trygghetsundersökningar. Kommunen har projekt som handlar om "jämställd trygghet" som har bäring på de skillnader som finns mellan hur killar och tjejer upplever kommunen. Oavsett det visar mätningarna att vi inte har gjort tillräckligt. Därför ställer jag en interpellation till Kommunstyrelsens ordförande vid nästa fullmäktige. Förhoppningsvis bidrar den till en konstruktiv debatt om hur mer ska kunna göras för att en "bra kommun ska bli bättre".
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, huddinge, huddinge kommun, peter andersson
1 kommentar:
i IRL är det dock killar som råkar illa ut vid flest tillfällen. Det kan ju vara nåt att kommunicera. Det är farligt med denna feminism som du tycks vara en del av eftersom den i alla avseenden inte utgår från fakta.
Skicka en kommentar