måndag 24 maj 2010

Rödgröna rycker framåt - SD bakåt - Kd på spärren

SKOP-mätningen har under kvällens nämnts på Twitter utan några hänvisningar, något som irriterat mig. Strax efter midnatt nås jag äntligen av beskedet att det faktiskt har dykt upp en ny SKOP. En glädjande produkt för det rödgröna laget som nu ökar marginalen till Reinfeldts regering. Drygt 50 procent stöder nu ett maktskifte i Sverige. Samtidigt är Sverigedemokraterna halverade på en månad. Moderaterna fortsätter sluka sina mindre alliansvänner, S gör en minimal lyftning till 33,7. Ett rejält beting för att på valdagen nå de 40 målprocenten.

Ikväll medverkade Göran Hägglund (kd) i Agenda, just mot bakgrund av att partiet inte verkar "finnas" i väljarnas medvetande. Idag precis balanserande på spärren och hur framgångsrik den moderata valmaskinen än må vara så innebär kannibalismen att hans regering får lämna in. Det är inte bara KD som är på minerad mark utan också Maud Olofssons centerpartiet

Men som många brukar kommentera. Det är "bara" en mätning. Fler kommer. Upp och ner. Oavsett det känns uppgång bättre än nedgång. Det som stör mig mest i nästan alla mätningar är att moderaterna "glider på" utan att idag vara nära någon närmare medial granskning av sin mandatperiod. Mycket lite ifrågasätts men lär vara en tidsfråga innan man inser att granskning av makten är ett viktigt journalistiskt uppdrag. Jag hjälper gärna till med bidrag.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Niklas sa...

Skops mätning innehåller för få personer för att man ska kunna dra säkra slutsatser, men nedgången är så pass stor att man bör kunna lita på det. SD är ett borgerligt parti (närmast FP och KD) så jag förstår inte varför rödgröna väljare skulle rösta på dem. Hoppas folk förstår vad SD står för och röstar rätt.

KD känns för konservativa för att man ska vilja rösta på dem. Naturligt att de åker ur riksdagen om de inte moderniserar sig.

Anonym sa...

Skop ställer den konstiga frågan; "Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?"

Jag tror partier utanför riksdagen missgynnas av den typ av fråga då många tror det handlar om riksdagspartier.

Man borde istället fråga; "Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag?"

mardal sa...

SD är definitivt inte ett "borgerligt" parti precis lika lite som nationalsocialister är extrem liberaler (vilket man kunde tro av beteckningen högerextrem).

Deras huvudfråga är invandringspolitiken. Misstänksamhet mot att invandrare ska ta svenska jobb, att invandrare lever på bidrag (ingen konflikt mellan dessa två?) etc är väldigt mycket mer utbredd bland lågutbildade arbetare som normalt röstar på S än i någon annan grupp. Det som nu händer är att SD väljare gått tillbada till S för att de inte vill ha en borgerlig regering.

I övriga frågor har SD de mest flyktiga uppfattningar.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Underbart!

Apropå Sd så gjordes en undersökning inför förra valet där det konstaterades att de på kommunal nivå i alla kommuner där de var representerade med mycket få undantag röstat med de borgerliga partierna.

Anonym sa...

Jo, nu märks det att det börjar närma sig valet på riktigt...
Hoppas, hoppas att sossarna faktiskt hinner rycka upp några procentenheter till, det skulle sitta fint.., men det är ju så att det kommer att fortsätta gå upp och ned ända fram till D-day.
Vad man ändå ställer sig frågan är hur folkpartiet kunnat låta sig bli så otroligt förminskat bredvid sin i mina ögon hopplöse storebror moderaterna. Lite mer att komma med borde ju fp kunna prestera???
/gt

Anonym sa...

Detta kan hända här
Finanskrisen har drabbat Grekland speciellt hårt och landet ,dvs deras skattebetalare ,har belastats med lån på många hundra miljarder .
Detta måste betalas tillbaka och det är den vanliga skattebetalaren som får stå för notan.

Pengarna har betalts till en för stor och överbetald offentlig sektor där ex statstjänstemän pensionerats vid 40 års ålder och till en massa ekonomiskt vansinniga projekt enbart syftande till att köpa röster

Men vad har Grekland och dess skattebetalare med svensk ekonomi att göra ?
Svar: Samma sak kan hända här.

Mona Sahlin utlovar mångmiljardsatsningar till alla hon talar med och vill utöka den offenliga sektorn kraftigt och ge frikostiga bidrag
till allt och alla och öka en redan alltför kostbar invandring.

Detta kommer att försätta Sverige i Greklands situation för köpande av röster för pengar som du själv måste betala via din skattsedel och detta är endast för att hon själv skall komma till makten, hur det går för dig är oväsentligt, du är bara valboskap.

Just nu leder hon i opponionsmätningen ,
vem vill att samma sak skall hända här

Anonym sa...

Verkligheten kom ikapp önskemätningen.....