måndag 3 maj 2010

En budget som utgår från ordning, reda och ansvar för Sverige

Thomas Östros började presentationen av den rödgröna skuggbudgeten med hur förslagen ska betalas. Det var en central markering för att spika trovärdigheten i det rödgröna alternativet. Det gjordes i riksdagens presscenter inför en överfull lokal med "alla" svenska medier på plats. Inklusive bloggare.

I sak har de flesta av förslagen varit kända sedan tidigare. Det utgår från mål om jobb och utbildning, jämlikhet och högre kvalitet i välfärden. Politiken ska bromsa den utveckling med större klyftor mellan människor som nu klyver Sverige. Jag tycker att linjen känns hållbar: grunden för att skapa tillväxt finns med jobb- och utbildningssatsningar och med investeringspaketen i infrastruktur och bostadsbyggande. Här kan nämnas beräkningar om upp till 100.000 jobb varav 44.000 fler utbildningsplatser. Stimulanser för att bygga ut förskolan på kvällar och helger för att ge föräldrar bättre förutsättningar att få livspusslet att gå ihop,

När tillväxtförutsättningarna finns blir jobben fler. Mer resurser kan avsättas till skolan, vården och omsorg som -inte att förglömma - också är ett viktigt område som driver fram tillväxt. Med klimatinvesteringar och skatter och avgifter som styrmedel drivs den gröna omställningen framåt.

En glädjande nyhet är att KLIMP, de lokala klimatinvesteringsprogrammen kommer tillbaks. Det ger bland annat möjlighet att satsa på biogas.

Finansiering med höjda skatter för dem som tjänar över 40.000 per månad.  Det ger ganska milda effekter i form av 150 kronor om man inte är med i a-kassan. A-kassans avgift kommer att sänkas. Det tal om förmögenhetsskattens återkomst som man hört visar sig nu bli en översyn av ett kommande förslag där utgångspunkten är en finansiering på 4 mrd.

Återkommer med senare inlägg


- Mer om Socialdemokraternas hemsida.
- Mitt morgoninlägg om budgetförslaget
- OH-bilder från presskonferensen
- Budgetförslaget i sin helhet


Fler som bloggar:
- Marika Lindgren Åsbrink: "Valet är ditt"
- Helene Sigfridsson om satsningar på ensamföräldrar
- Johanna Graf om skatter som stor valfråga?
- Katarina Nyberg Finn om budgetförslaget
- Peter Högberg som också bloggar direkt.
- Claes Krantz om ett Sverige som investerar


 Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anders sa...

Peter, underbar blogg. En fundering: Det verkar som om (M) har återgått till sitt klassiska angreppssätt mot (S) och fokusera på skatter skatter skatter. Låter lite Bo Lundgren 2002 över Anders Borg. Känns inte det som en möjlig förluststrategi? Det var väl först när (M) låtsades att skatter inte var det viktiga som medelklassens kvinnor och arbetarklassens män började rösta på dem 2006?

Amanda sa...

Problemet jag och många andra utan mycket pengar och höga inkomster har, är att vi har inte råd med de rödgröna skattehöjningarna. Det kommer inte att ge ett Sverige för alla, utan ett Sverige för dem som tjänar mest.

Johanna sa...

Alla dessa 150000 jobb inom bostadsbyggande och infrastruktur ger jag inte mycket för? Staten ska väl inte börja bygga bostäder?
Och infrastruktur bygger man bara om man har pengar, om man inte lånar till det, förstås.
Nej, fixa jobb inom privat sektor och exportindustri istället.
Det är där vi hittar de "riktiga" jobben.

samikorpela sa...

De röd-grönas skuggbudget har fått ganska hård kritik gällande att siffrorna inte håller. Detta enligt Andreas och Henriks rapport som de presenterade på Fores nu i veckan. Jag kan inte hitta någon som försöker besvara kritiken. Detta får mig att tro att kritiken är obestridlig och sanningsenlig. Vad har du att säga om detta?