tisdag 4 maj 2010

Konstruktiva analyser och mindre dito av rödgrön politik

Inledningen på Svenska dagbladets ledare om den rödgröna budgetmotionen kan väl knappast sägas tillhöra de konstruktiva bidragen. I de rödgröna förslagen markeras ganska tydligt att 10 miljarder i något som idag betecknas som ineffektivt stöd av bland annat regeringens egna experter.

Den
rödgröna motionen säger följande:
Regeringens enda svar på den höga ungdomsarbetslösheten är att sänka arbetsgivaravgiften för alla företag som har en ung personalstyrka. Regeringens Finanspolitiska råd anser att nedsatta socialavgifter för olika åldersgrupper är ett ineffektivt och dyrt sätt att öka sysselsättningen.

Vi delar experternas bedömning och föreslår istället att arbetsgivare som anställer ungdomar som är arbetslösa ska få en skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften. För långtidsarbetslösa ungdomar kan skattereduktionen kombineras med befintliga stöd.15 En tidsgräns ska sättas. Denna kombinerade insats kallar vi förstajobbet-avdrag.
Det finns alltså ett bättre alternativ, enligt de rödgröna. Bilden i SvD blir bara ena sidan av kontot. Trist.

Kunde nu på morgonen se att också proffsjournalister kommenterar de rödgrönas motion och regeringens reaktioner på liknande sätt som jag själv skrev igår. Även Reinfeldttrogna Svenska dagbladet andas en sekund detta. "Alliansen får svårare att mobilisera mot denna rödgröna vårmotion än mot tidigare". Jag fick en viss bekräftelse på att min upplevelse igår var riktigt om något av en besvikelse i borgerligheten över förlorade argument på skateområdet. "Det sista halmstrået", som jag formulerade det. Hanne Kjöller, DN, menade att det hade märkts på Reinfeldts och Borgs presskonferens i går där moderatledaren visat stor irritation, på samma sätt som agerandet under gårdagsdebatten mot Sahlin. (se fyrans nyhetsmorgon-klipp när det läggs ut)

Just nu lär alliansledarna sätta sig på tåg, på väg ut på "Fredriksgata" i nationen. Förhoppningsvis försedda med var sitt exemplar av den rödgröna budgetmotionen. Den är mycket läsvärd.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Raymond Svensson sa...

Frågan är väl om överenskommelsen, dvs det rödgröna budgetalternativet, gäller eftersom vänsterledaren Ohly nu gått ut och pratat om ännu högre skatter. Det verkar som om bläcket inte fått torka innan Ohly springer sin egen väg.