måndag 17 maj 2010

Verklig jobbpolitik och en bild av opinionsläget

Jag kommer som ofta, dessa valtider, sent in med inlägg. Nyheten med det uppdaterade "Väljarindex" från Svensk Opinion kom igår på SvT:s valsida. Ett avstånd mellan blocken som minskar ju närmare valdagen vi kommer. Fortfarande rödgrön ledning med en socialdemokrati något under resultatet 2006. SD en hårsmån från riksdagsplatser.

Det ska bli intressant att se hur dagens utspel från Finanspolitiska rådet kommer påverka debatten. I nyheterna var Anders Borgs besked att man nu ska pröva hur mycket som finns för reformer. Det verkar som Sverige, en månad efter vårpropositionen åter befinner sig i osäkerhetens farvatten, ett naturligt förhållande med tanke på krisvindarna. Möjligen borde Borg ha fått en saftig replik om varför just den svenska skutan klarar sjögången bättre än andra. Ska man uttrycka det milt kan man säga att Borg och Alliansen inte har fixat hela jobbet av egen kraft. En del arvegods kan man leva ganska gott på.

Ett medskick till allianspartierna för framtiden får man också av Calmfors: "Någon stimulans till privat konsumtion behövs inte." Det där sista kan behöva nyanseras. Som bekant har ju de genomförda sänkta skatterna inte gett vare sig nya jobb eller mer i plånboken för arbetslösa eller sjuka. Fördelningen är omvänt det som skulle motiveras av någon form av rättviseambition eller önskan att minska klyftor.

Jobb eller inte jobb är en avgörande faktor för i vilken riktning det går. Jag saknar fortfarande en livlig utvärdering av löften ställt mot utfall när det handlar om alliansens besked 2006. Visst: DN talade redan i början av året om regeringens "misslyckande" med jobblöftet och så är det. Men ett så pass tungt vallöfte som betydde verkligt systemskifte i Sverige borde granskas och "dömas av" skarpare än vad som nu sker.

Samtidigt är det förstås glädjande att socialdemokratin kan s.a.s återgå till ordningen: att verkligen vara "marknadsledande" och trovärdiga i en politik som håller ihop jobb, ekonomi och hög nivå på välfärden. Dagens start av en kampanj för jobb till unga är viktigt för att berätta om de konkreta förslagen. Där är det mycket mer än bara sänkta skatter på dagordningen. Mer avancerat än det berömda "hästskitsteoremet" som är bärande bjälke i den regeringsagenda som Sverige nu arbetar efter. Mer än ett halvår efter frågan saknar säkert Karin Åberg från Harbo svaret från Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Får hon det före valdagen?

Fler bloggar, som ex Ett hjärta rött, Alliansfritt, Edvin Alam, S-buzz,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

När det blir regeringsskifte, tänk vilken chock den nye "skattmästaren" ska få när han/hon tittar ned i kistan med statens finanser och endast finner en massa lånepapper där!!!
/gt