söndag 2 maj 2010

"Vi har en politik som leder till full sysselsättning."

Om man ska utvärdera debatten i Agenda mellan Thomas Östros och Anders Borg är det några förutsättningar som vi borde kunna enas om, oavsett var vi har sympatierna.
* Opinionsmätningar har sina fel och brister: men i stort har svenska folket sedan valet 2006 markerat att man föredrar en rödgrön politik framför den allians som nu styr.

* Att de rödgröna är beredda att höja skatter för att betala för välfärden är bekant för många sedan lång tid.

* Att målet om färre arbetslösa som de borgerliga satte som vallöfte 2006 inte har nåtts, oavsett orsak till misslyckandet.
Det senatse: i den budgetmotion som moderaterna lade valåret 2006 var full sysselsättning inte bara mål. Det var en benfast (över)tro på den egna politikens förträfflighet. I motionen skrev man:
"Socialdemokraterna anger full sysselsättning som ett mål. "Vi har en politik som leder till full sysselsättning."
Den som granskar Sverige idag får döma själv.

De
två kandidaterna till finansministerposten hade ett rollbyte som var intressant och möjligtvis märkligt. Den med regeringsmakten i händerna just nu, Borg, talade i mörka toner. Svartsyn präglade hans framtidsbild. Och när han omnämnde det rödgröna alternativet var det med nylanserat (?) begrepp: "Kostnadschock".

Ljusare lät Östros. Kanske beroende på ett visst självförtroende över de egna förslagen. Och medvetenhet om att de delar som kan kännas mer tunga, hur alla satsningar betalas, har varit ganska känt länge. Till och med Agendas programledare hade på med en följdfråga över Borgs beskrivning om de skattehöjningsdrabbade "låginkomsttagarna": över 40 tusen "papp" i månaden. Borg replikerade inte.

Morgondagen
är de rödgrönas. Budgetmotionen kommer att granskas mer ingående än regeringens egen proposition. Det är skarpt läge. Att mätningarna ger de rödgröna ett starkt försprång betyder också att budgetmotionen kan bli det dokument som så småningom ska bli Sveriges budget för 2011.

mer:
- DN och Svd.
- Roger Jönsson om en positiv och en gnällig...
- Johan Westerholm med debattanalys...
- Kent Persson med motsatt analys...
- Monica Green om en rödgrön budget..
- Johan Sjölander om inne- och utelistor..
- Krassman som bröt en bloggfri dag efter debatten...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Jonny sa...

Full sysselsättning vore en katastrof för landet. Då fanns det noll i rörlighet på arbetsmarknaden, landet skulle stagnera. Hela det begreppet är totalt missvisande.

Ante sa...

Jämnviktsarbetslösheten har sedan 1992 legat på ca 6 procent. Jag har inte sätt några förslag från sossarna eller högern som ska få jämnviktsarbetslösheten att gå ner mot noll. Det är lönebildningen som avgör om vi kan nå full sysselsättning.