söndag 2 maj 2010

Om första maj-kommentarer och vem som bär fram rödgröntTar del av kommentarer i medierna efter gårdagens första maj-tal av Mona Sahlin. I en postning i går skrev jag om en liten men enligt mig viktig "detalj": beskrivningen av att "Mp bär fram S och Mona Sahlin". Underförstått eller rakt ut sagt ger fler medier samma bild. Ser att Mats Knutson markerar på Twitter att jag har gjort en feltolkning och att analysen var som mycket mer än så. I stort har Mats rätt och jag menar att hans två kommentarer i går, dels från Norra Bantorget och sen i studion är riktiga.

Men det jag reagerade mot fortsätter också i dagens DN och på nytt i Svd:s papperstidning. Att just betona frånvaron av ökat stöd för (S) och att det "bara" gäller Mp. Glädjande med det sistnämnda. Men det är rimligt att se (S) "bidrag" av väljarstöd - ca 35 procent i mätningarna - som en bas för en rödgrön framgång. Att miljöpartiet verkar kunna fördubblas till ca 10-11 procent är viktigt och ger lyft. Men man kan inte bortse från de 35 "basprocenten" hur mycket det än har beskrivits som "katastrof", då 2006.

Föga förvånande försöker DN-ledaren ge bilden av S som ett "gammalt" parti, som applåderas av äldre och som inte har "förnyat sig". Här glömmer DN det monumentala stöd som de yngsta väljarna ger de rödgröna inklusive (S). Även där (Mp) som "lyftkran" men även där samma markering. Att var tredje ung väljare ger (S) sitt stöd är en bas för regeringsskifte. Att partiet har den styrkan trots stora förändringar i väljarkårens beteende är ett alltför ofta bortglömt faktum. Väljarna byter oftare parti, splittrar röster, röstar mindre efter klass och tradition, bestämmer sig senare, ser mer till sakfrågor osv. I den förändrade miljön är det en prestation att kunna upprätthålla ett stöd på kanske en tredjedel eller mer av väljarkåren. Tycker jag.

Målet är högre. Där behövdes den omprövning och förnyelse som talades om efter valet 2006. Men även här har medier missförstått: DN har förväntat sig en ny S-politik som kopieras av Reinfeldts moderater. Så kommer det inte att bli. Skattesänkningar sätts inte före välfärden. (S)-politiken bygger inte på den ogrundade teorin att "Sänkta skatter ger fler jobb" utan på en helt annan och offensivare syn på politiken som verktyg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Jag tycker man kan lyfta fram SvD:s ledarskribenters uppenbarligen felaktiga siffror över deltagarantalet i Stockholm. De hävdar att det var fler i vänsterns tåg än i socialdemokraternas - siffror på 6000 har nämnts - när polisen uppger 15000.
Överhuvudtaget tror jag att förminskandet av socialdemokratin som politisk kraft kommer vara huvudlinjen för alliansen fram till valet.
Jag håller inte med Göran Eriksson - jag tycker man lika gärna kan förklara mp:s framgångar med att de tagit rygg på socialdemokratin, och därför blivit ett reellt alternativ för en liberal grupp storstadsväljare, som inte kan skrämmas bort med Mona Sahlin-spöket. Alltså - utan Mona inga framgångar för Maria!

En dåre på gatan sa...

Så skapar vi tusentals nya gröna jobb där all produktion av saker och ting som skapar Co2 avtryck, ersätts med tusentals nya jobb i tjänstesektorn.

Se videon:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/tusentals-nya-grona-jobb.html