måndag 17 maj 2010

Rödgrönt i politikens fokus

Antar att många miljöpartister idag känner det där "ruset" som efter en partikongress hos oss. Under helgen har de kongressat och lagt fast politiken. Sannolikt alltmer inställda på att ge mycket kraft för att få den genomförd, om än under  ett rödgrönt paraply. Till hjälp kommer också en del medier. Dock inte alla.

DN skriver på ledarplats om den rödgröna medvinden. Där är Mp:s syn på arbetstiden, den kortare, ett väntat tema. Samtidigt menar DN att det fortfarande råder "smekmånad" i förhållande till de rödgröna. Det lär bli annat, enligt tidningen, när politikens vardagsslit träder in.

SvD, som förr i alla fall kallades "obunden moderat", har helt anpassat sig till Per Schlingmanns strategi. Att det rödgröna samarbetet ska "krossas" genom att slå på miljöpartiet. Claes Arvidsson avslutar ledaren med:
Men det är inte de rena tossigheterna som är mest oroande utan de modernas brist på verklighetsförankring. Det blir dyrt – och det kan stå Sverige dyrt.
 Jag är inte säker på att det är möjligt att "trasha" det rödgröna genom den strategin. Så verkar inte heller väljarna tycka om man ser till gårdagens, och de allra flesta, mätning av opinionen där de rödgröna har ett försprång. Kanske är det möjligt för ett parti som har ambitioner att styra Sverige, att också ha visioner som går lite längre. Det som Svenska dagbladet kallar "tossigheter". Precis som sin politiska skepnad i de borgerliga allianspartierna verkar allt som inte innefattar orden "sänkt skatt" tillhöra just tokerier. Tack och lov har svenska folket en något vidare samhällsanalys och ställer djupare krav på sina politiska företrädare.

Det finns de som hävdar att all uppmärksamhet är bra. Och just nu får jag en känsla av att alliansregeringen har slut på idéer och har gått in i någon form av valårsförlamning, med ett eller annat utspel som då utgår från de rödgröna. Jag vill minnas: Reinfeldt skulle återkomma efter sommaren med en del besked om alliansens politik efter ett eventuellt omval. Oklarheterna finns: läste exempelvis Annas obesvarade frågor. Jobben, välfärd OCH skatter, arbetslösheten, de vikande skolresultaten, krishanteringen. Vilken är alliansens nya berättelse för väljarna? Det brister.

Snart går Sverige in i sommarvila, möjligtvis med ett litet avbrott för en Almedalsvecka. Efter det är det snart valdag.
 
- DN:s Henrik Brors analyserar.
- SvD:s Göran Eriksson om Mp:s beslut

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,