En slutsats av väljarundersökningar som jag läste för bra länge sen var frán SOM-institutet: förtroendet för politiken ÖKAR under valár. I kurvorna ser det ut som bergstoppar av ökat förtroende varje valár eller med andra ord: Väljarna tycks gilla politik och ha förtroende sá fort de valda vänder sig utát och söker kontakt med sina uppdragsgivare. En teori som verkligen bryter en del "partiinterna sanningar" som att väljarna alltid blir förbannade när politiker dyker upp ett valár. Mätningarna ger inte stöd för de teorierna.
Det bádar gott inför valáret. Väljarna har en annan "egenhet" i Sverige: de tenderar mer att rösta efter sina politiska värderingar och ásikter i sakfrágor än efter hur de bedömer partierna företrädare. Det innebär inte att mätningar om partiledarnas förtroende är oviktiga. Men de ska bedömas utifrán dessa "sanningar" om väljarnas ganska kloka hantering av politik. Dagens mätning som presenteras i Aftonbladet, DN och Svd ska fórstás läsas med detta i tankarna.
Att Maria Wetterstrands förtroendekapital nàr högt och nár nya nivér är förstás positivt för hennes parti men ocksá för slagkraften i det rödgröna samarbetet. Att mätningen ocksá visar pá ökat förtroende för Sahlin är viktigt för oss (S)-anhängare som direkt efter helgerna kommer att börja jobbet för att Mona ska ta över som statsminister efter valet.
Samtidigt som Fredrik Reinfeldt har fortsatt högt förtroende tror jag han riskerat att gá pá en rejäl mina: om han fortfarande tror att bakslaget för alliansen i debatten om sjukförsäkringen beror pá att han själv inte har fört debatten och nu ska "tala folket tillrätta" gör han en strategisk tavla som kommer att kosta ännu mer än de 350.000 väljare som redan har lämnat de borgerliga. Frágan handlar i grunden inte om regler: att väljarna reagerar som de gör handlar mer om samhällssyn och hur vi värdesätter en gemensam välfärd och trygghet. Fattar man inte det lär det politiska priset bli ännu högre. Det máste ocksá den som läser förtroendemätningen komma ihág: man kan gilla Reinfeldts ögon, lugna framtoning, ledarskap i EU eller kompetens...Politiken blir inte bättre för det.
Peter Högberg bloggar om detta, Röda berget gör detsamma. Lilla O, Per Westberg likasá.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
5 kommentarer:
God Fortsättning Peter!
En stilla undran från din blåa antagonist: Har inte du semester?
De personliga å:en tyder väl ändå på semester eller? Hoppas att den är bra!
Angående språkrörets nyvunna popularitet, inte så konstigt med tanke på att hon inte ställts mot väggen av en allt mer miljöpartistisk journalistkår. Som läsare av Göteborgsposten häpnar man över hur ensidig journalistiken är, sida upp och sida ned präglas av "gröna" reportrar som hatar bilar och vill flytta verkligheten 50 år tillbaka. Nej syna Wetterstrand o co. i sömmarna, ställ dom obekväma frågorna om framtida skatter, sjukvård, skola och företagsamhet så kommer populäritetssiffrorna att dala markant. Sossarna har regerat landet med korta avbrott i eviga tider och mantrat har varit: vård-skola-omsorg vid varje val, är det verkligen någon som tycker det har blivet bättre. Nej svenskens minne är kort och det kommer att bli ett smärtsamt uppvaknande om den rödgröna röran får makten igen. Tro inte att Wetterstrand kan förändra USAs och Kinas miljöpolitik, att glaciärerna kommer att frysa igen om det rödgröna gänget får makten, glöm det! Stackars norrlänningar som har ett 10-tal mil till jobbet när bensinskatterna skjuter i höjden och alla energikrävande industrier när el-skatten höjs. Alla engagerade insändarskribenter borde kräva en bättre och mer opartisk granskning av den rödgröna rörans politik och utkräva ordentliga svar om kommande politik
fredrik: jag har semester.
Lilla o: mina personliga smá "án" är tyvärr bara en teknisk lösning, inte en semestermarkör :-)
ha det gott!
peter oinloggad
Det föreligger två alternativ i valet 2010. Alliansen vinner valet och trampar på med sin färdriktning. Fredrik Reinfeldt som är lyssnande kanske kan se till att vissa hattifnattar också lyssnar. Tänker på A-kassan och sjukförsäkringen.
Det andra alternativet är att nuvarande opposition vinner och övertar makten. Resultatet blir i stort,att de fortsätter den väg som Alliansen pekat ut. Historiskt är det så att allt gnäll som kommer när S är i opposition falnar när man får makten åter.
Medborgarna behöver inte riskera ,att förlora sina jobbskatteavdrag.
Skicka en kommentar