lördag 26 september 2009

Socialdemokraterna - Moderaterna 6-0

DN publicerar idag den så kallade "Statsministerduellen" mellan Reinfeldt och Sahlin. Synovate visar på en stor ledning för statsministern. De borgerliga jublar, även om Kent Persson (m) varnar: Det är inte på gamla meriter utan genom framtidspolitik som man vinner val.

När det gäller politiken ser det ju annorlunda ut. Det nämns sällan i borgerliga ledare eller på bloggar, men faktum är att de rödgröna i så gott som alla mätningar leder i opinionen. Väljarna uppskattar måhända Reinfeldts person men inte hans politik. Det förstår jag mycket väl.

Det ojämförligt största hotet mot Reinfeldt är politiken. På tre områden kan förtroendefallet bli mycket djupt och dramatiskt och därmed avgöra valet. Det handlar nämligen om tre av väljarnas viktigaste frågor:

1. Jobben: De borgerliga vann valet på löftet "fler jobb och färre i utanförskap". Resultatet är det motsatta. För att klara debatten börjar moderaterna nu slira på siffror, ändra i sättet att räkna och på alla sätt dölja misslyckandet. När detta bli till medvetenhet hos väljarna ligger Reinfeldt pyrt till.

2. Skolan: De borgerliga pratade mycket skit om skolan och lovade förbättringar. Det blev försämringar. Resultaten sjunker också i de ämnen som Jan Björklund pekat ut som viktiga förbättringsområden. Skolan är avgörande sakfråga i valet 2010. Reinfeldt får stora problem att kunna stå för försämringarna.

3. Miljö och klimat. Om eller när Köpenhamnskonferensen kraschar är misslyckandet ett faktum. Det är förstås inte de svenska moderaterna som orsakat fallet. Men fakta är fakta. Även om Reinfeldt försöker smyga bort i Brännpunktartikel genom att beskriva förberedelserna i Pittsburgh som "positivt".

Det Fredrik Reinfeldt ska ställas till svars för i Sverige är att regeringen drivit en alltför svag linje inom EU och framför allt när det gäller vad Sverige själva ska och kan göra. Ett EU där nu dess domstol kan fälla miljöarbetet.

Det är den politik Reinfeldt för och vill föra som blir hans och regeringens fall. Men hoten finns också i själva statsministermatchen. Det är kanske inte konstigt att en praktiserande statsminister leder över Sahlin som inte haft positionen. Reinfeldt "företräder Sverige," "leder regeringens arbete", har sin allians i riksdagen, måste leda Sverige vid kris och företräder mer än någonsin Sverige i EU.

Den svagaste området för Reinfeldt är om han kan inguta hopp om en bättre framtid. Den av de sex frågorn som kanske närmast beror på politiken. Om svenska väljare tycker att han är bäst på det internationella arbetet även efter ett misslyckande i Köpenhamn återstår att se.

En sprängkraft ligger i frågan om han kan "skapa majoritet i riksdagen". Det kan bli oerhört komplicerat med ett Kd som faller utanför riksdagen och ett nytt, främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna in. Med KD ut är majoriteten borta. Att Reinfeldt försöker hålla dörren öppen genom att vägra svara på om beroendet till Sd är med det perspektivet ganska solklart.

Den som blir förvånad över att S-politiken och de rödgröna får sånt starkt stöd medan Sahlin ligger lågt i ledarskapsmätningar ska komma ihåg detta. Men du kan bara i dag titta på två ledarskrivningar så ger det fler förklaringar.

Hanne Kjöller i DN inleder sin så kallade analys med: "I den mån Socialdemokraternas partiledare är bra på någonting.."

Och i Svenska dagbladet fortsätter den tidningens egna kampanj. Här görs en daglig koppling mellan "kommunism," vänsterpartiet, Lars Ohly (det vill säga enligt SvD allt hemskt på jorden) med Mona Sahlin. Att syftet är ganska smutsigt är för mig uppenbart.

Valet vinns i september 2010. Väljarna kommer att döma av främst det politiska budskapet som partierna har för framtiden. Men också granska hur regeringen har skött sitt uppdrag. (se här) Kent Persson har rätt. Allians-fansen riskerar att jublet fastnar i halsen ordentligt.

Läs mer:
SvD om statsministerduellen.
Aftonbladet om dito.
- Expressen

Bloggar: Johan Westerholm, Mina moderata karameller, Feel in the blogg, Dick Erixon,
Progressiva bloggar på NetRoots om "Mona Sahlin"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

När politiken, med omfattande grön idioti väl kommer på bordet är det nog riktigt kört för de rödgröna axelmakterna.

Anonym sa...

Du har missforstatt undersokningen.
Det ar Reinfeldt och Mona Sahlin som jamfores, inte deras partier.

Anonym sa...

I punkt 1 och 2, jobben och skolan är dina kommentarer som kopierade ur decennier av socialistisk politik. Aldrig någonsin har socialisterna vid makten kunnat presentera en vettig jobbpolitik eller skolpolitik och varit ohotade ledare i att dribbla med siffror och statistik. Hela bloggartikeln låter som något som Öströs kunnat tota ihop. Ett enda långt gnäll utan tillstymmelse till självinsikt och rannsakan. Vad alliansen har stått inför efter senaste valvinsten har varit att vända skutan och röja upp i den socialsitiska mardrömmen som har fått råda alltför länge.

Peter Andersson sa...

anonym1: "kört". Det verkar inte så på partisympatierna.

anonym2: nej jag har inte missförstått. Kommenterar som du ser om du läser också statsministerbaromtern men noterar att de rödgröna ligger före alliansen i partisympatier.

anonym3. Tycker nog inte att det är så mycket gnäll. Självinsikt o rannsakan alltid viktigt vilket du hittar under taggen "FÖrnyelse i politiken" på min blogg.

Det verkar inte som väljarna vare sig hittills eller framöver ser det som en "mardröm". Tvärtom
p

Peter Strobl sa...

Anonym; axelmakter är väl ett utryck hämtat från en svunnen tid eller ?!

" grön idioti " är ett subtilt urryck som säkert appellerar på de 60% ungdomsväljare som kan tänka sig att lägga sin röst på..." grönt ".
Men, men språkbruket förvånar inte. Var det inte ngn som använde uttrycket " mentalt handikappade " till de som röstar på S ?

Alla synder begångna i det förflutna är numera ett minne blott, anonym. Endast den blinde ser inte eller vill inte se eller höra talas om vilket trixande/döljande av siffror som nu pågår. Av allianspartierna.

Peter, jag tror att Reinfeldt kommer att prövas, även opinionsmässigt efter ordförandeskapets slut. Det är ngt annat när man prövas i realpolitiken.
De utryck som förekommer på ett antal bloggar " game- set - match visar på stor politisk naivitet.
Undantagen Kent Persson(m) som med politisk insikt och mognad faktiskt visar upp en mer nyanserad bild.

Niklas sa...

Jag tror att de flesta normalbegåvade väljare inser att det tar mer än tre år att vända en 20-årig skolpolitik grundad på flummighet och ansvarslöshet. Dessutom inser de flesta även att den värsta ekonomiska krisen globalt på 70 år inte kan exkluderas från en jämförelse gällande arbetslösheten från högkonjunkturen 2006.

När Mona Sahlin och bihang exempelvis vill skicka skattebetalarnas pengar till amerikanska (Saab Automobile) krisföretags aktieägare för att rädda jobben så är det inte bara naivt utan direkt oansvarigt!

"Tänkandet är inte Mona Sahlins starka sida" som Göran Persson själv formulerade det. Den dag Socialdemokraterna kastar ut Mona Sahlin och Vänsterpartiet samt förnyar sin politik till att fungera i 2000-talet så ska jag fundera på att återkomma till partiet. Tills dess väljer jag det enda stabila och fungerande regeringsalternativet, dvs Alliansen.

Kurt sa...

Det Göran Skytte undviker att nämna är naturligtvis vikten ministerpost Jimmi Åkesson skulle få i en ev borgerlig regering. Den blåbruna röran vill inte Fredrik Reinfledt tala om hur han tänker reda ut. Uppenbarligen hoppas han att bara kunna byta ut KD mot SD i alliansen.

Anonym sa...

hej!

I själen är jag socialdemokrat.

Men Peter i mitt utifrånperspektiv så ser jag Mona. Ibland klok och sympatisk.

Men numera tyvärr OSÄKER.

Det är nog det som 6-0 egentligen handlar om.

Folket vill inte ha OSÄKER.

Tänk på hur många som söker sig mot den andliga tryggheten (GUD) fast vi lever i en sekulär kultur.

Mona klarar just nu inte av att bilda en symbol för TRYGGHET och FASTHET.

Anonym sa...

” 2. Skolan: De borgerliga pratade mycket skit om skolan och lovade förbättringar. Det blev försämringar.”

Oj vad beskviken jag blir på dig Peter....jag som hade rätt höga tankar om dig.

Resultaten i undersökningen bygger på resultat mellan 89 –07.....

Är borgarna ansvariga för 2007 års resultat?

// Tomas Andersson

Tobias Arvidsson sa...

Kurt:
Nej, nej... Frågan är: Kommer S+VPK+MP ta hjälp av SD för att fälla en borgerlig regering. (Om de nu inte får över 50% själva)

Otto Graffner sa...

Det är ynkligt att lyfta S eller dess 'när-det-passar-allierade' för en politik som ännu inte gett sig till känna. Är det någon som sett Mona? Är det ännu någon som hört henne sedan hon blev partiordförande?

Det den sittande alliansen gör har huvudsakligen långsiktiga mål och det är opportunistiskt och konspiratirosikt att ge sittande regering skulden för pågående regression.

I detta perspektiv framstår alliansens arbete som strävande mot balans och långsiktighet, mot vilket medborgare och företagare kan planera - långsiktig!

Peter Andersson sa...

Peter: Kent är klok. Men hade ändå underlag för att svara honom något..

Niklas: Jag tror att de flesta normalbegåvade väljare inser att talet om en "20-årig skolpolitik grundad på flummighet och ansvarslöshet" är en aning schablonmässigt. Ibland låter det som om Sverige är i botten av kunskapsligan bland världens länder. SÅ är det inte. Däremot kan mycket förbättras och en naturlig utgångspunkt är att se vilka som idag inte klarar målen.

När det gäller jobbkrisen är ett tips att gå tillbaks till material före valet 2006. Det allvarliga i det jag tar upp är att alliansen har lovat utan reservationer men har ett resultat som är det rakt motsatta. Märkligt att det inte ens i debatten verkar finnas en enighet om den utgångspunkten.

Anders:

Tomas A: vill förstås inte göra dig besviken. Men det är väl viktigt att resultatet granskas också av den borgerliga alliansen? Det är tveklöst så att man gick till storms mot S på skolområdet men har ett resultat efter tre år som på viktiga punkter vänder åt fel håll? Jag har full respekt för att verkligheten är mer komplicerad är vad det verkar i politiska debatter. Men säger man "Fler i jobb och färre i utanförskap" eller "kunskapen måste få en starkare ställning i skolan" före valet så kräver demokratin att det prövas inför kommande val. Ett alternativ är väl 10 eller 20 åriga mandatperioder om man skulle vänta för att varje uns av sittande regerings egna beslut skulle påverka helt och därmed vara grund för ansvarstagandet. Tror inte det är rimligt.

Otto: "sök och du skall finna".
På www.rodgron.se/ kan du följa arbetet med den gemensamma rödgröna politiken. På partiets hemsida och kongressdelen kan du se alla förslag inför den kongress som S har nu om en månad.http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Kongress-2009/
'
På min egen blogg kan du hitta en mängd S-förslag inom en rad områden.

Det är för mig lite märkligt att
beskriva det som tomt på politik.

Kurt / tobias. Före reinfeldts påstående om att socialdemokrater ringer redaktioner och pressar de att ställa frågor om moderaterna och SD tyckte jag att Reinfeldt har varit tydlig. SÅ är det inte nu. Det du nämner tobias har Mona Sahlin svarat nej på.

/p