Mot detta står en arbetsgivarpart som gärna vill behålla det mesta av makten i sina egna händer. Lönen ska sätta mellan företag och den enskilde löntagaren är huvudkravet och alla vi som har löneförhandlat vet vad det skulle leda till. Här har Svenskt Näringsliv kört en lågnivå- argumentation: Efter att 500.000 löntagare lämnade facken när regeringspolitiken tvingade fram dramatiskt höjda avgifter försöker man nu använda det för att visa att LO-förbunden inte representerar sina egna medlemmar. En absurd utgångspunkt.
Men visst: Det kommer att hårdna ännu mer: I artikeln skriver LO-företrädarna:
Ska Sverige klara vår sysselsättning och konkurrenskraft krävs att företagen prioriterar investeringar framför utdelning till aktieägare.Den utgångspunkten gör säkert en eller annan direktör nervös. Säkert vässas också avtalsmatchen av fler faktorer: politiken ska ju hålla händerna borta från lönesättningen. Men Reinfeldts regeringspolitik har inte haft ett innehåll som underlättar, om man nu ser gott samtalsklimat som en viktig sak. Hela politiken har haft udden riktad mot löntagarna och på en del områden, som när det gäller otrygga anställningar i kommun och landsting, hade man kunnat hjälpa till om man haft den politiska viljan. Lönematchen har börjat.
Uppdatering: under dagen har lönekraven presenterats och de första kommentarerna kommer. En är från Konjunkturinstitutet som menar att fackens lönekrav är "hållbara". Siffror och andra avtalskrav här.
Mer: DN, SvD, AB ledare, LO-tidningen, DA; Ekot, LOs hemsida.DI,
Bloggar. Löntagarbloggen, Martin Moberg, Görans tankar och bagateller, Lars Bäck,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, lo, löner, avtal 2012, svenskt näringsliv,