fredag 23 september 2011

Nätcensur inget bra PR-grepp vid närvaro på facebook

Att vara "aktiv i de sociala medierna" blir en allt viktigare verksamhet för företag och organisationer. Därför finns också sammanslutningar som "Bemanningsföretagen" på Facebook. Organisationen, en del av Almega, har sett ett problem att ta tag i. Den som jobbar för bemanningsföretag har ingen självklar titel. Så vad göra då? En aktivitet på Facebook förstås. "Låt läsarna komma med titelförslag". En finlandsresa står på spel, dessutom.

Kanske en god tanke. Men möjligen har inte organisationen haft full omvärldskoll. Som bland annat sommarens inslag i SvT s nyheter om Green Cargo visade och som bla Löntagarbloggen skrev om, finns det en växande vrede över de arbetsförhållanden som många i branschen har. Det tänkte inte Bemanningsföretagen på när det lanserade sin Facebook-kampanj. Det innebar att människor i förslagen tyckte att ord som "träl", "osäkrad" och "daglönare" skulle passa.

I stället för att möta kritiken med förståelse och vilja att komma tillrätta med människor känsla av otrygghet valde organisationen att tillfälligt stänga ner kampanjsidan för lite rensning. Så nu stoltar man med följande text på sidan:

 Läxa att lära? Ja, dels att ha koll på förutsättningarna och inte leva i sin egen förträfflighetskupa. Det borde ha gått att förutse reaktionerna. Dels att ha den egna handlingslinjen klar för sig och då med utgångspunkt från öppenhet, transparens och respekt för den man kommunicerar med. Visst går människor över gränsen ibland, det som är bakgrunden till hela debatten om tidningarnas kommentarsfält på nätet. Sådant sker också på Facebook. Men att Almega-organisationen Bemanningsföretagen ändå känner sig tvingade att ta bort inlägg och stänga ner kampanjsidan är ingen PR-mässig framgång. Man borde ha valet en annan vinkling.

Mer att läsa: Svd, ST-press,
Fler som bloggar: Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,