onsdag 28 september 2011

(S)atsningar på urban tillväxt i budgetförslag

[uppdaterad] Just nu presenterar socialdemokraterna delar av innehållet i höstens budgetalternativ. Idag lyfter man särskilt fram en satsning på "Urban tillväxt". Bland de konkreta förslagen finns en del spännande och viktiga punkter:
  • Utbyggnad av Stockholms tunnelbana
  • En ny fast förbindelse över Öresund
  • Stora investeringar i storstädernas järnvägssystem
  • Vägslitageavgift ny finansieringskälla för infrastrukturinvesteringar
  • 2 miljarder kronor till byggande av studentlägenheter
  • Enklare andrahandsuthyrning av bostadsrätter
  • Statliga lånegarantier för upprustning av miljonprogramsfastigheter
  • Ge Stockholm status som region - inrätta region Stockholm
Jag återkommer med stor säkerhet senare i dag med lite mer utförliga reflektioner. Men så länge: Bra jobbat! Även om en spontan tanke är att ordet "grön" kunde förekomma på flera ställen än vad gäller energieffektiviseringar. Inte minst genom att framhålla just det "urbana" som ett i jämförelse miljö- och klimatvänligare sätt att ordna samhället på. Men igen. Bra!

Fler som bloggar. Helene Hellmark Knutsson, Westerholm, Emil Högberg, Tokmoderaten,
Mer i SvD, AB, GP,  SydsvenskanEkot, Ekot2, DN

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer (2)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Rolf Olofssons avatar

Rolf Olofsson · 704 veckor sedan

Men löftena ska betalas. Bl a införs en kilometerskatt på lastbilar som ska ge 4 miljarder per år till statskassan. Logiken blir att störstädernas expansion ska betalas av landsbygd och andra områden som är helt beroende av lastbilstransporter för sin överlevnad t ex jord- och skogsbruk. Dyrare livsmedel och sämre konkurrensvillkor för exportindustrin (skogsindustrin) ska alltså betala tunnelbana och järnväg i storstäderna. Usch och fy!
Rolf. I förslagen anges inte att "vägslitageavgiften" (inte kilometerskatt) enbart finansiera storstädernas infrastruktur utan ska "återföras trafiksektorn för ökade investeringar". Bakgrunden är att den tunga trafiken idag står för 62 procent av vägslitaget mn bara för 25 procent av vägskatterna. Som argument finns där också att sådana modeller är på g eller på plats i flera EU-länder. I förslaget betonas också att det inom de befintliga investeringsramarna INTE omfördelas till förmån för storstäderna. När det gäller utbyggnaden av ex tunnelbanan handlar finansieringsfördelningen om 50 procent på staten och 50 på regionen själv. (gissar att bla våra egna inbetalade trängselskattepengar finansierar där..)

MIn uppfattning är att det inte är rimligt att, som du antyder, storstadsregionerna får NOLL enbart därför att vi råkar vara storstäder med ganska mycket folk och ganska stort bidrag till den tillväxt som är viktig för hela landet. För egen del skulle jag inte drömma om att göra det omvända: Att nedvärdera "landet utanför storstäderna": Håll ihop Sverige är en slogan jag gillar

Ny kommentar

Comments by