tisdag 20 september 2011

Regeringen missar chansen att bygga Sverige starkare

Jag hörde sent om sider en del av dagens budgetdebatt. "Skyddsvallar" uppfattade jag att finansministern hade talat om. Jag lyssnade på Tommy Waidelich, (S), och fick en tanke från ett par år sedan. Då varnade oppositionen för den kommande krisen. Då varnade oppositionen för högre arbetslöshet. Alla varningar slogs bort av Borg och Reinfeldt. Resten vet vi. Och regeringen må stoltsera med att ha "klarat krisen" och skandera ut "Tid för ansvar", men man gör det på en grund som tidigare regeringar har lagt. I det läget är det anmärkningsvärt att regeringen inte satsar mer på investeringar. Ekonomiska bedömare tycker att reformutrymmet är större men regeringen nöjer sig med det lilla. Därmed ökar man medvetet arbetslösheten.

Som jag skrev om i morse gömmer statsråden Reinfeldt, Borg och Engström närmast undan den stora skattesänkningen när de i morse skrev på DN Debatt. Jag hoppas förstås att många har funderar varför krogmomssänkningen är en parantes i artikeln. Svaret är väl egentligen självklart. Kritiken har varit stark, jobbsifforna varierar ofantligt och regeringen verkar inte själv veta vad man gör. Därför skrevs de 5,4 miljarderna i krogmomssänkning in i det dolda i morse.

Under dagen har kommentarer lyft fram bristerna i "ansvarsdokumentet". LO såväl som Veronica Palm kommenterar de totalt frånvarande bostadspolitiska satsningarna som egentligen behövs för att hålla tillväxten uppe. Där är regeringens åtgärder obefintliga. Det är inte bara hot mot de som ska ha jobb, utan också mot de studenter som ska bära upp Sveriges utveckling framöver. Andra brister: man skrapar bara på ytan i den nödvändiga upprustningen av sjukförsäkringen. Man gör ingenting för att stärka a-kassan. Dels skulle det ge ökad trygghet, efter de försämringar som gjordes när skattesänkningar skulle betalas. Men det ger också köpkraft till hushållen som nu behövs.

I riksdagsdebatten lyfte Tommy Waidelich också fram de prioriteringar som (S) kommer att lägga i sitt alternativ om några veckor: Utgångspunkter kommer att vara "ansvar för offentliga finanser", en "vassare arbetslinje" och "investeringar i kunskapsekonomin". Vi får väl alla återkomma med kommentarer om detta. Men det låter sunt.

Idag är det regeringsbudgeten som ska granskas och kommenteras. Och visst är Tommy Waidelich sammanfattande budskap i Aktuellt ganska träffande, om än trist:

"Regeringen missar chansen att bygga Sverige starkt"Mer att läsa:  DN om läsarnas tveksamhet till krogmomssänkningen, DN analys, DN Maria Crofts, DN med tveksam SEB-ekonom, AB-ledare, Ekot1, Ekot2, AB ,

Bloggat:   LO-bloggen om regeringen och sjukförsäkringen, Röda Berget, Martin Moberg, Annika Högberg, Kristian Krassman, Johan Westerholm, Alliansfritt, Signerat Kjellberg, Ett hjärta rött, Pierre Ringborg, Röda Berget, Lena Sommestad, Kent Persson, AB-ledarbloggen, Roger Jönsson, Johan Sjölander, Jämlikhetsanden,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,