måndag 26 september 2011

23-årige William Petzälls avhopp - med många bottnar

Den nu före detta Sverigedemokraten William Petzäll, riksdagsledamot, är 23 år. Jag tycker som en första reaktion som Henrik Alexandersson; "Ta hand om pojken". S-ledamöterna på Norrblogg och Mary Jensen har i det som avser det personliga perspektivet samma budskap. Oavsett det faktum att han tillhör det parti han gör. Den offentliga debatten gör sig själv en rejäl otjänst om inte mänskliga perspektiv i såna här fall nämns först. Men avhoppet har förstås politiska dimensioner och följder. Frågan är vilka.

Jag tillhör verkligen dom som önskar färre Sverigedemokrater i riksdagen. Inte en enda, för att vara petig. Då är en väljarmarkering genom att man röstar bort partiet i nästa val det bästa, inte avhopp till roller som vildar eller för att ingå/uppgå i andra partier. Sen är det som det är i Sveriges riksdag. Det parlamentariska läget är bräckligt för regeringen. Ulf Bjereld verkar inte se några direkta "hot" eller möjligheter för regeringen i detta utan pekar på tre följder. Att Sd förlorar makt och inflytande i riksdagen, att det demoraliserar partiet och att det demobiliserar Sd i väljarkåren.

Pezäll, 23 år gammal, har tydligen försökt "sälja" sin riksdagsplats. En inblick i hur det står till i hjärnarbetet hos en ung människa eller något som ger uttryck för Sverigedemokratisk syn på politiken? Oavsett den misslyckade försäljningen av det mandat han fått av (små)delar av folket så lär valet att fortsätta riksdagen ge en god inkomst och bra boende några år framöver. Skulle Petzäll lämna riksdagsplatsen, mot förmodan, är det den jämnårige Markus Wiechel  från Norrköping som formellt inträder i Sveriges riksdag. (även DN)

Men jag kan inte, utan att på något sätt underskatta ungas förmågor att verka politiskt också i riksdagen, bortse från det faktum att William Petzäll är blott tre år äldre än jag själv var när jag muckade från lumpen. Jag vet inte om han, innan riksdagsarbetet, har haft drogproblem eller om det är som för många: att miljön, tillgängligheten, pengarna och en kultur av droger inom Sd eller riksdagen har fått de trista konsekvenser det har. Åter, HAX rubrik: "Ta hand om pojken".


Mer att läsa: Expressen, Expressen2, SvD, Ekot1, Ekot2, Ekot3, AB1, AB2, AB3, GP, DN, DN2,
Fler som bloggar:  Röda Berget om statsvetaren Jenny Madestams kommentarer, Röda Berget2, Fredrik Antonsson, Fredrik Antonsson, Mikael Andersson, Tommys Tankar, Imike, Martin Moberg, Makthavare,
Krassman, Annarkia,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,