tisdag 13 september 2011

En ointressant icke-politik med oklara jobbeffekter

Det är ingen dålig rubrik som alliansregeringen har fått på DNs framsida på nätet. Frågan är: stämmer den?

Johan Ingerös ledartext i Svd bränner säkert i ett eller annat allianshjärta idag. Han menar att gårdagens pressträff om budgeten var ointressant. Ingerö menar att regeringen för en "icke-politik". Johan har förstås rätt, inte minst när det gäller den så kallade jobbpolitiken. Gårdagens "stora paket" var ju sänkt moms på att äta ute eller beställa mat genom catering. Inte alkohol. En trevlighet som säkert en och annan uppskattar. Men det är inte huvudfrågan här. Frågan är om det är en åtgärd som Sverige behöver, en åtgärd som ger jobb och en åtgärd som är värd de 5.4 miljarder som läggs på sänkningen.

Redan efter lunch skrev jag ett inlägg på LO-bloggen med lite olika siffror vad gäller momssänkningens jobbeffekter."

I medierna säger regeringen att det är ”Jättesvårt” att beräkna om eller hur många nya jobb en sådan sänkning ger. Och fler ”om” finns när det gäller åtgärden: Kommer krögarna att låta den sänkta momsen få genomslag i konsumentledet? Eller? I Tidningen Folket skulle förslaget ge 3-4000 jobb enligt moderata företrädare. I Sydsvenskan finns siffran 6000 nya jobb  i anslutning till att förslaget beskrivs. Idag är det ”jättesvårt”. Sydsvenskan skriver också i artikeln: "

Läser idag att Alliansfritt Sverige har hittat ännu fler varianter. Och rubriken sparkar: "Hur 20.000 nya jobb blev 3.500". De utbildningsplatser som budgeten innehåller är självfallet positivt. Däremot ska man komma ihåg att regeringen tidigare har minskat antalet platser i arbetsmarknadsutbildningarna så jag ser fram emot att se lite nettoberäkningar av åtgärden. Kanske påminner utvecklingen om de jobbsiffror som florerar.

Mer: DN; Ekot, Ekot2,
Bloggar: Sebastians tankar, Edvin Alam, Peter Högberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,