lördag 3 september 2011

Högersväng eller socialsväng för centerpartiet?

Centerpartiet och Annie Lööf ska nå framgång genom att bli "mer sociala". Kanske ett huvudbudskap när Annie idag är med i Ekots lördagsintervju. I ett antal artiklar ger hon nu sina programförklaringar sedan det blev klart att hon föreslås bli centerledare. Det där med en social profil på hennes centerparti är också rubriken på en artikel i SvDs papperstidning. (ej på nätet ännu) Det är intressant men frågan är om det är trovärdigt.

Ett parti i kris kan förstås inte "tugga på" på samma sätt som man gjorde när krisen kom. Under Maud Olofsson har partiet vid flera tillfällen hamnat utanför riksdagen i opinionsmätningarna. om än inte i val. Men det är tveklöst så att partiet för sin överlevnad måste gå någon annan väg än fram till idag.Vilken?

Teoretiskt kan man antingen styra till höger. Höger om Reinfeldts moderater som med sin "vänstersväng" ändå har lyckats övertyga fler väljare om sin förträfflighet. Men där skulle C kunna plocka ihop några röster från ideologiskt förankrade liberaler som i hjärtat inte gillar flirandet åt vänster. Det är också den inriktningen som har varit gällande fram till idag och som möjligen de flesta skulle förknippa med Annie Lööfs tidigare inriktning. I SvD beskriver hon det som att hon gärna vill "laborera med idéer". Frågan är hur långt detta kan föras? Att å ena sidan försöka få till en social profil och å andra sidan lansera tankar om "plattskatt" och bygga mycket av politiken på att osäkra anställningar är en lämplig väg känns minst sagt svårt.

Det andra är kanske det Annie Lööf nu signalerar: Att återgå till kärnvärden och att bygga på de framgångsfaktorer man har haft tidigare. Centern har väl försökt bygga ett socialt "varumärke" genom att tala grundtrygghet för alla och vill möjligen pröva att fördjupa de tankarna. Men det förefaller svårt för att inte säga omöjligt att komma fram den vägen efter de senaste årens politik på områden som sjukförsäkring och a-kassa. Förtroendekapitalet hos de partier som stått bakom försämringarna lär verkligen ha urholkats och de bekräftades väl också av vallokalsundersökningarna 2010. Där visar sig också centern som ett parti där  väljarna sätter "sociala välfärden" mycket lågt när det gäller viktigaste frågor. Dilemmat är svårmanövrerat. Jag beskrev det i ett inlägg som att "Centern vissnar i skuggan av svampen". Då med Stureplan i tankarna, som symbol för högervridningen.

Åldern på en politiker diskuteras en del nu när Annie Lööf ska bli centerledare. Det är förvisso oerhört kul att ett parti vågar välja en ung företrädare till topposten. Däremot vill jag från de flesta undersökningar av väljarnas värderingar minnas att åldern faktiskt inte har särskilt stor betydelse. Till och med unga väljare har andra faktorer som de bedömer som viktigare när förtroendet mäts.

Oavsett vad ska det blir spännande att följa utvecklingen. 

Mer att läsa: AB, intervju. DN om åldersnoja, SvD med Alf Svensson, SvD o Alf Svensson om åldersfixering, SvD om Annie Lööf,

Bloggar: tidigare eget inlägg om Centern och Annie Lööf, Tokmoderaten, Christian Ottosson, Annie Lööf, Kent Persson med länkar till Annarkia och Broman och Kjellberg och Thomas och Krohniskt. AlliansfrittKatarina Bredberg, Essbeck,  BloggErika, Johan Hedin, Peter Johansson, Olas tankar,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,