tisdag 27 september 2011

Näringslivets osmakliga hyllning av Lundin Oil

Näringslivets Internationella Råd verkar vara en organisation utan känslighet i sin fingertoppar, ja kanske till och med med riktigt dåligt omdöme. Läser Aftonbladets ledarsida som skriver om hur rådet ska lära ut och diskutera fred. AB-ledaren skriver:
Bolaget är ökänt efter verksamhet i bland annat konfliktområden som ­Sudan och Etiopien. Det har även orsakat häftig politisk debatt eftersom Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget innan han blev utrikesminister.   I Sverige är en förundersökning inledd om misstänkt folkrättsbrott efter en kritisk rapport 2010, om bland annat Lundins verksamhet i Sudan.
"Förundersökning om folkrättsbrott", således.

Det får inte vara så att man på det här sättet  legitimerar företag som beteer sig som oljebolaget har gjort. Även regeringen har inrättat ett råd, NU-rådet, som ska bistå regeringen med internationellt arbete för hållbar utveckling. I rådet ingår Näringslivets internationella råds VD Erica Molin. Rådet lyder under UD vars högste chef är Carl Bildt. Carl Bildt var ledamot i styrelsen för Lundin Oil, som bekant. Jag hoppas att att NU-rådet är kloka nog att inte utan viss kritisk hållning ta till sig råd som utmynnar ur seminariet med Lundin Oil. Att Näringslivets Internationella Råd tar fasta på fredsarbete och vill inspirera andra är inget fel. Men som föredöme torde betydligt lämpligare företag finnas än Bildts gamla bolag, Lundin Oil.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,