söndag 18 september 2011

Socialdemokraterna - Steget..Före ..?

Bild från SvD

Vaknar upp en söndag då mina två morgontidningar innehåller flera intressanta inrikespolitiska artiklar. En mätning av opinionen från SIFO, en analys av väljarnas syn på politiken i DN, ledarkommentar i SvD om moderaternas nya program, i DN också en krönika och analys av Peter Wolodarski. Den bild man får är sönderhackad och frågan är väl vem som har försprånget inför valet 2014?

Moderaterna tuffar i finanskrisens spår på i ledningen inom det borgerliga blocket och är dessutom största parti. Men politik handlar om att försöka säkra vunna vinster. När partiet antar ett nytt partiprogram är det därför inte de egna värderingarna som tillåts vara utgångspunkten. I stället är det, som P J Anders Linder noterar i SvD, vardagspolitiken som är ramen för när ideologin skrivs ner på nya papper. Då blir det lätt som Aftonbladet noterade igår och som jag citerade, ett "floskelmarathon". Utöver tidigare problempartier i alliansen som KD och Centern, verkar nu också Björklunds folkparti vara på väg ner not riksdagsspärren.

Socialdemokraterna tappar det försprång som tidigare hade noteras i mätningar. Är nu andraparti. Vi som kanske har tänkt tanken om en återgång till "de rätta siffrorna", så där i närheten av 40-procentslinjen, kanske börjar fundera? Nu är det inte val förrän 2014. Det är lång tid kvar och mycket kan hända. Men frågan är om det finns mest i den politiska bilden som talar för en S-offensiv eller om det snarare lutar åt det motsatta?

Reinfeldt kan få jätteproblem! Med alla nuvarande partners i regeringssamarbetet i riskzonen är det naturligt att han vill bredda sig och ta in ett fortsatt starkt miljöparti, ett parti som aldrig funnits i en regering men som säkert drömmer om detta. Är uppgörelsen om asyl- och migrationspolitiken ett första steg eller en av kanske ett par undantag? Det verkar oavsett det finnas tröst för Mp om man jämför med mina tidigare blogginlägg som påminde om hur Mp-väljarna såg sig själva efter valet. En stor andel sade sig vara "vänster". Nu förefaller sex av tio kunna tänka sig ett samarbete med Reinfeldt.

Moderatera ligger ett år före huvudmotståndaren (S) när det gäller omprövning av politiken. Den kongress som partiet ska ha 2013 ska lägga fast politiken ett och ett halvt år före valdagen. Det får väl inte bli så att moderaterns tidigare  faser gör att man ökar försprånget samtidigt som (S) först efter sommaren 2013 på allvar kan få ut sina "nyförpackade tankar". (det brukar finnas en lång startsträcka för sådant!) Och ännu en osäkerhet: Om (S) då tar ett partiprogram av sedvanligt snitt för att därefter slipa på texter till den politik som ska locka väljare 2014, samtidigt som (m) har skrotat det vanliga, ideologiska programmet och i stället i praktiken redan har ramen för valmanifesten klar? Det senare ger ju mycket längre tid att kommunicera och berätta om det för väljarna? Framtiden är spännande men hur resonerar vi?

Mer att läsa: SvD-ledaren om opinionen, Exp,
Fler som bloggarTokmoderaten, Thomas Böhlmark, Martin Moberg, Röda Berget, Claes Krantz, Edvin Alam,

 Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,