torsdag 8 september 2011

I Björklunds skolsverige kostar läxhjälpen 450 kronor i veckan

F%C3%B6r%C3%A4ldrar%20tvingas%20hyra%20in%20l%C3%A4xhj%C3%A4lp

Vid något tillfälle har jag gått förbi biblioteket i Flemingsberg och sett hur Anna-Lisa Brandberg från Rädda Barnen jobbar med läxhjälp till områdets barn. En ideell insats av en pensionerad lärare som gett oerhört många barn den extra hjälp de har behövt för att klara skolan. En insats som vi alla, "kommunen - skattebetalarna, tydligen inte har sett oss ha råd med i form av lärartimmar. Det finns fler som likt Anna-Lisa ger läxhjälp men i den modell som Nyheterna Stockholm ikväll berättar i sin Skolan i Fokus-serie om hur det kan kosta med läxhjälp för den enskilde.Ur egen plånbok betalar Sandra Prokofjevas mamma 450 kronor i veckan till ett privat läxhjälpsföretag så att Sandra kan få hjälp.

Jag riktigt hör borgerliga politiker reagera på temat "den enskildes rätt": "Självklart ska mamman få göra det om hon tycker det är viktigare än x pizzor eller y chipspåsar per vecka". Men frågan är om det är friheten som ska vara frågeställningen. Borde det inte i stället vara om skolan har eller inte har tillräckligt med resurser att ge varje elev det stöd och den hjälp han eller hon behöver? Och om vi gemensamt kan komma fram till att det saknas resurser: borde vi inte se över hur dessa kan tillföras skolan? Och borde inte det komma före sänkta skatter?

Sverige har en skola som präglas av klassamhället. Det är verkligen inget som "vänsterpolitiker" är ensamma att tala om. Skolverket visar i granskning efter granskning att det är klasskillnader som tydligast slår igenom när de ibland dramatiskt varierande skolresultaten granskas. Det gäller särskilt i storstäderna.

För något år sedan visade Rapport ett inslag om elever på sommarskola. 7.000 kronor kunde föräldrar (vissa) lägga upp för att det egna barnet skulle få en starkare grund att stå på i skolan efter en vecka på "sommarskola". Jag skrev då:

Det är, som sägs i inslaget, inte elever som behöver läsa upp från IG till G som går på lägret. I stället är det motiverade elver som siktar på en förbättring från VG till MVG  som dominerar totalt

Klyftorna blir glasklara efter repotage som dessa. Det oerhört trista är att de som styr över skolan vägrar att tala om problemen.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,