tisdag 6 september 2011

Vi får betala dyrt för bostadspolitikens förfall


S-studenters tidskrift-blogg Libertas tar upp läget på bostadsmarknaden. Framför allt skriver man, utifrån en kostadsberäkning från Bostadskreditnämnden, vad det skulle kosta att bygga bort detta elände och kommer fram till 30 miljarder per år. Man tar ett steg till och jämför med de 100 miljarder som Reinfeldts sänkta skatter har kostat i form av minskade resurser till gemensamma reformer. Visst behövs resurser för bostadsinvesteringar! Den som läser studenternas rapport om läget för länets studenter ser att läget är oerhört allvarligt. Det byggs knappast några mindre bostäder som upplåts med hyresrätt längre. Den bilden bryts dramatiskt av en del kommuner. Bland annat min egen kommun, Huddinge, beskriver i sina rapporter till Boverket att kommunens har en bostadsmarknad i balans.

När jag "stämplade ut" från dåvarande Samhällsbyggnadsdepartementet efter valförlusten 2006 låg det en radda initiativ som hade hjälp till för att få fart på planerandet av bostäder och även dess finansiering. Ett nytt bostadsfinansieringssystem, stöd till byggande, åtgärder mot diskrimineringen och skärpta krav på kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen var några förslag på väg fram. Sverige bytte regering och kvar av de bostadspolitiska ambitionerna blev idén om avdrag för att hyra ut en del av en bostad. Och så utförsäljningar av hyresrätter förstås.

Jag hoppas att mitt eget parti fångar upp de där tidigare förslagen när politiken nu formas för framtiden. Bostaden handlar inte bara om den självklara rätten att ha en bostad. Den bostadsbrist vi nu upplever riskerar också att bromsa tillväxten och företagens expansionsmöjligheter. Eller som Stockholms Handelskammare skrev i en (tror jag tidigare) artikel: "Bostadsbristen sänker Stockholm". Låt inte utvecklingen fortsätta. Ta tillvara det förslag som socialdemokraternas Tommy Waidelich nämnde i går, i en kommentar till bostadsministerns bostadspolitiska sömn: Se till att det finns ett investeringsstöd som gör det möjligt med produktion också av mindre lägenheter som studenter och andra ungdomar har råd att hyra.

Fler som bloggar. Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Veronica Palm, SSCO,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,