fredag 23 september 2011

Palestina, Reinfeldt och ett citat i FN

Idag lämnade den palestinske presidenten in en formell ansökan om FN-medlemskap. Tal har hållits i FN-skrapan och reaktioner följer i världspolitiken och runt om i Mellanöstern efter detta. Frågan är hur Mahmoud Abbas borde svara alla dem som nu menar att ansökan inte skulle ha lämnats in, i väntan på förhandlingar. Visst måste det vara så att palestinierna tar samtalen om sin egen framtid. Sida vid sida med Israel. Visst längtar det palestinska folket på fred på samma sätt som väldigt många "vanligt folk" i I israel. Men vad står egentligen ordet förhandling för i den palestinske presidentens öron? Efter så ofantligt lång tid av misslyckanden, haverier och israelisk ockupation av de områden som Abbas borde få vara president över. Och med bosättningspolitiken går Israel vidare med en långsiktig strategi som snart har lyckats: att i praktiken omöjliggöra ett återlämnande av ockuperade områden.

Mitt i allt står USA. En president som jag har stort förtroende för men som utan tvekan lägger inrikespolitiska perspektiv på frågan om Mellanöstern. Som alltid. Nästa år det presidentval i USA. Den mycke starka judiska gruppen i USA kan få presidenter på fall och Obama är rädd att stöta sig. Samtidigt ligger de vanliga "säkerhetspolitiska intressena" bakom USAs agerande.

I FN talade också statsminister Reinfeldt. Det var ett tal som saknade något oerhört viktigt: ett tydligt besked från Sverige att man erkänner ett fritt Palestina. I talet citerade statsministern Dag Hammarskjöld med budskap om strävan efter fred och framsteg. Reinfeldt citerade inte en annan svensk, Folke Bernadotte.
Jag förstår att han inte gjorde det, även om just det hade kunnat bidra till omfattande diplomatiska stormvindar, gissar jag. Men visst hade det varit relevant eftersom Folke Bernadotte mördades under sitt arbete för fred och tvåstatslösning i Palestinafrågan. Det är en historia som Israel möjligen vill glömma.

 Mer att läsa: DN om ansökan, DN om israelisk reaktion, DN om palestinska reaktioner, DN om Reinfeldts tal, DN: Clinton kommenterar. SvD, Ekot,. AB, AB analys, Reinfeldt på DN debatt.

Fler som bloggar. Röda Berget, Veronica Palm,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,