onsdag 21 september 2011

Arbetsgivare som kaxar till sig- Läge för motoffensiv!Något strategiskt papper ligger säkert till grund för det vi nu i några veckor har sett från arbetsgivarna. Muskler pumpas upp inför den kommande, långa avtalsrörelsen. Och det med både retorik och konkreta krav som det var länge sedan vi hörde och såg. I mina ögon en direkt koppling till den trygghet som näringslivets toppar nu känner med Reinfeldt vid makten.

För löntagarna är det tuffare i det Sverige som arbetsgivarkraven skulle skapa: sänkta ingångslöner för unga, stopp för alla åtgärder för att heltid ska bli allas rättighet och uppdraget till alla löntagare att få fixa lönen själv i förhandling med den arbetsgivare som säkert inte alltid vill skjuta till mer pengar. I medierna har man använt den medlemsförlust som facken har drabbats av efter regeringens framtvingade höjningar av a-kasseavgifter som ett sätt att underminera facken och deras legitimitet att företräda sina egna medlemmar. Man pratar från regerings sida om privatisering av a-kassan med alla konsekvenser det skulle få. Och nyligen har en utredning tillsatts för att se över hur det ska bli billigare för arbetsgivare att utan saklig grund säga upp anställda. Och så på toppen av allt: Reinfeldts eget Regeringskansli som enligt kvällens Uppdrag Granskning har sparkat sjuka och fackligt aktiva i första hand.

Något är på väg att förändras och bli hårdare i Reinfeldts Sverige. Dags att höja rösterna. Rejält!!Mer att läsa:   LO-bloggen om ett telefonsamtal från förr, Löntagarbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
, Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,