fredag 30 september 2011

Göran Hägglund svänger igen om familjepolitiken

[uppdaterad]  Göran Hägglund kritiseras rejält internt. Väljarna har förpassat partiet ner under riksdagsspärren i åtskilliga mätningar. Idag skriver partiledare Hägglund på Brännpunkt och inlägget lär knappast stärka hans aktier i en väljarkår som vill ha besked om vad partiet står för. Ett tillfälle då kristdemokrater i landet höjde rösterna mer än vanligt mot Hägglund var för snart ett år sedan då Hägglund ville slopa vårdnadsbidraget. I tidningen Kristdemokraten skrev Hägglund:
Som jag ser det är det svårt att politiskt komma vidare för att nå våra mål med vårdnadsbidraget som verktyg. Och som alltid är det angeläget att inte förväxla mål och medel. Vårdnadsbidraget är i dag vårt medel, inte vårt mål. Kan det finnas mer ändamålsenliga medel för att skapa rättvisa, valfrihet och flexibilitet för småbarnsföräldrarna? Jag tror det.
Idag backar Hägglund från kravet på att avskaffa vårdnadsbidraget. I stället ansluter han sig till KDs redan beslutade inställning att det ska utvidgas till hela landet och samtidigt höjas. Den vanliga jämförelsen som redan gamla KDS körde med, jämförelsen med en plats i barnomsorgen, kommer upp i ljuset. Hägglund och KD menar att det är "orimligt att ett vårdnadsbidrag kan uppgå till maximalt 36000 kronor".

I artikeln försöker Hägglund skärpa sitt partis profil med angrepp också mot allianskollegorna.
Vissa politiker tycks oavbrutet ägna sig åt att hitta fel på människors liv och med politiska medel försöka korrigera deras vardag. Särskilt sorgligt är det förstås när det är partier som kallar sig liberala som ägnar sig åt den typen av övningar.
Det mesta talar för fortsatt bottenkänning för Kd och Göran Hägglund. Den tesen stärks nog av dagens debattinlägg där Hägglund inleder med det sedan länge helt misslyckade och märkliga resonemanget att det lilla partiet ensamma är företrädare för "verklighetens folk". Gårdagens nyhetssändningar innehöll, som dagen före, fler kristdemokrater som kräver Hägglunds avgång. Det vore nog det bästa.

Uppdatering
Under dagen har nya uppgifter kommit om det knepiga läget för Hägglund. I Ekots lördagsintervju som spelas in idag, "avslöjas" att ett upprop cirkulerar i riksdagsgruppen om Hägglunds avgång. Och helt klar är att det faktum att diskussionens alls pågår några månader efter omvalet, är uttryck för just en knepig sits.

Mer att läsa: SvD; Ekot, AB, Exp
Fler som bloggar: Essbeck, Alliansfritt, Caroline Scyber,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,