onsdag 7 september 2011

Kommunutjämningen: Moderaterna har ansvaret och bör sluta trixa!

Det är moderaternas riksdagsledamot Eliza Roszkowska Öberg som får mig att återkomma med inlägg om utjämningen mellan kommuner och landsting. I gårdagens Mitt i Huddinge skriver hon om det som kan ses som ett moderat krav på en kraftigare förändring av utjämningssystemet. Tankarna och retoriken är exakt den som moderaterna i hela regionen tjatade om när det förra gången var moderat landstingsledning och S-regering: S-regeringen, sa man, "brandskattade Stockholm" på 4 miljarder. Skulle moderaterna ta makten i landet var det underförstått och i alla fall nästan rakt ut sagda att regionen och inte minst Huddinge kommun, skulle få ökade intäkter. Eliza är inte ensam. Läser samma budskap på Johnny Munkhammars blogg och genom länk också en debattartikel i Dagens Samhälle.

Munkhammars text i artikeln är närapå fräck. Trots att Sverige leds av den egna moderatledaren och av alliansen framställer Munkhammar det som om alliansen sliter som djur för att förändra systemet medan någon kraft i övrigt, oklart vilken, ändå bestämmer något annat.

Nu har moderaterna haft makten i landet sedan 2006. Det har blivit en liten justering. Inte fyra miljader mer till länet, utan i stället 350 miljoner om jag minns rätt. Det är också justeringar som alltid har skett i utjämningen, oavsett majoritet. Visst har det så länge jag har följt frågan funnits moderater som pläderar för till och med skrotande av utjämningen, att den ska förstatligas och att "kommuner som missköter sig" inte ska tilldelas resurser. Det där med "missköta" kan och är ju egentligen att man har sämre förutsättningar redan från början på grund av social struktur eller hög utflyttning. Men tanken med systemet är ju att dom som bor kvar ska få samma vård, omsorg och övrigt service som andra i landet.

Att moderaterna inte har drivit igenom de kraftiga förändringar som moderaterna i vårt landsting målade upp bilden av beror ju på att riksdagen länge har varit mycket enig om det utjämningssystem för inkomster och utgifter som i grunden håller ihop Sverige. Det där "vridandet och skruvandet" på enskilda kranar i systemet lär vi alltid hålla på med. Moderaterna bör avsett det antingen sluta med att försöka sätta bilden av sig som ett parti med en annan politik. Eller så bör man kliva fram och säga vad man egentligen tycker. (kanske det som Munkhammar och Roszkowska Öberg står för) Fredrik Reinfeldt kommer inte att göra det för då beställer han en akut regeringskris. Om inte "småalliansarna" ger upp den frågan...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,