onsdag 21 september 2011

Ingen tid för miljöansvar i årets budgetTvå olika källor inspirerar till min rubrik om bristen på miljösatsningar i gårdagens budget. Att centern blir omnämnt förklaras av att partiet i morgon samlas till partistämma i Åre. I en artikel på Brännpunkt skriver centerföreträdare om miljöpolitik med krav på att Annie Lööf ska in i regeringen i stället för miljöminister Carlgren. Artikeln inleds med orden: "Centerpartiet är garanten för alliansens miljöpolitik".

Hur har då detta Centern, denna "garant", klarat uppdraget i år? Hur ser det ut med miljösatsningar i gårdagens budget? Ja, där kommer min andra inspirationstext in. Svenska Naturskyddsföreningens analys av budgetens miljöprofil. Någon sådan kan man verkligen inte tala om. Inledningen i den analysen skiljer sig dramatiskt från Gustav Anderssons med fleras hurtiga dito på Brännpunkt. SNF inleder med den korrekta analysen att
Insikten om vikten av miljön och en hållbar utveckling saknas i regeringens höstbudget,
Sol och vind får liksom energiefffektiviseringar inget ökat stöd eller till och med sänkningar. Där är frånvaron av ambitioner inte bara en miljöfråga utan också på det här området ett kvitto på havererad jobbpolitik. De gröna jobben borde hjälpas fram, inte motarbetas! Anslaget för skydd av natur ökar något men äts upp av ökade priser. Och om det regeringen nog vill tala om, Superbilspremien, skriver SNF:
Den enda nya satsningen är superbilspremien som om den utnyttjas kommer räcka till ungefär en halv procent av nybilsförsäljningen och en promille av hela bilparken om tre år, 5 000 bilar.
"Tid för ansvar" kallade Borg och Reinfeldt sig hög med budgetpapper. Det förefaller inte gälla miljöområdet. "Centerpartiet är garanten för alliansens miljöpolitik", skriver Gustav med flera. Illa skött ansvarsområde i så fall. Men å andra sidan ger det kanske centerpartisterna rätt i förslaget om ett nytt statsråd på posten, om det nu hjälper. Å tredje sidan är det kanske som Per Ankersjö skriver. "Sänkt skatt är centerpolitik", i det här fallet den sänkta krogmoms som väldigt få verkar tro på som jobbskapare. Och det hjälper sannerligen inte till i miljöarbetet.


Mer att läsa:   DN-ledaren om budgeten, SvD-ledaren,AB,. Wanja Lundby-Wedin
Fler som bloggarAnnie Lööf, Supermiljöbloggen, Hans Lindqvist, Åsa Westlund, Jens Holm, Sebastians tankar,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,